Agențiile RIA Novosti și TASS au publicat articole în care se arăta că comandantul trupelor rusești din apropierea râului Nipru a dat ordin de “regrupare pe poziții mai avantajoase”, mult mai la est de râu. Materialele au fost șters rapid, în decurs de zece minute, iar postările de pe canalele de Telegram au fost etichetate drept “anulate”. TASS s-a scuzat că  a relatat publicat “în mod eronat” informațiile. 

Articolele se bazau pe un presupus comunicat al Ministerului rus al Apărării, în care se preciza: “După ce a evaluat situația actuală, comandamentul grupării Nipru a decis să redistribuie trupele pe poziții mai favorabile la est de râul Nipru. După regrupare, comandamentul va elibera o parte din forțele sale, care vor fi folosite pentru ofensive în alte direcții, a precizat ministerul”. Deși o astfel de declarație nu a fost publicată pe paginile oficiale ale Ministerului Apărării, presa de stat are acces privilegiat la briefingurile oficiale și, de obicei, publică anunțuri militare importante cu puțin timp înainte ca acestea să apară pe canalele Ministerului.

Ministerul rus al Apărării a numit articolele drept “o provocare. Publicarea unui raport fals despre regruparea trupelor în apropiere de Nipru, presupus în numele centrului de presă al Ministerului Apărării, este o provocare”, potrivit unui punct de vedere citat de postul de știri RBC. Kremlinul nu a oferit o reacție. 

Canalul de Telegram “Ostorozhno, Novosti” a publicat, citând o sursă de la RIA Novosti, că agenția a primit informația “de la un cont fals al Ministerului Apărării, care se presupune că este gestionat de pe teritoriul Ucrainei”. Inclusiv Armata Ucraineană numește articolele privind “regruparea” drept o “operațiune informativă îndreptată împotriva Ucrainei”. Centrul Național de Rezistență (creat de Forțele Armate Ucrainene – AFU) a negat că ar fi mișcări ale trupelor rusești în zonă, citând locuitorii din regiune.

De altfel, incidentul neobișnuit ar putea sugera starea de dezordine din cadrul instituției militare ruse și al mass-mediei de stat, referitor la modul în care relatează situația de pe câmpul de luptă din sudul Ucrainei, a subliniat Reuters.

Surse alternative: Reuters, Meduza

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday