UPDATE. Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, a declarat că ar putea exista un potențial acord pentru eliberarea unora dintre cei 229 de persoane luate ostatice de grupările teroriste din Fâșia Gaza. Oficialul a spus că nu poate da mai multe detalii, din cauza “sensibilității negocierilor. Cred că, cu cât vorbim mai puțin despre asta, cu atât vom crește șansele ca obiectivul să se materializeze”.

Premierul a mai afirmat că guvernul s-a oferit să furnizeze combustibil pentru funcționarea spitalul Al-Shifa din nordul Fâșiei Gaza, dar că oferta a fost respinsă de autoritățile locale, susținute de gruparea Hamas.

Separat, Președinția Israeliană a transmis că Isaac Herzog a fost sunat de omologul francez, Emmanuel Macron, care a vrut să clarifice afirmațiile făcute în cadrul unui interviu acordat, vineri, pentru BBC. Macron a afirmat că nu a avut intenția să acuze Israel că a rănit intenționat civili nevinovați, în luptele din nordul Gazei: “Președintele Macron a subliniat că sprijină fără echivoc dreptul și datoria Israelului de autoapărare și și-a exprimat sprijinul pentru războiul împotriva Hamas. Președintele a explicat că remarcele sale au fost făcute cu referire la situația umanitară, care rămâne o problemă importantă pentru el și multe alte țări”.

Într-adevăr, și SUA, prin vocea consilierului pentru Securitate Națională, Jack Sullivan, au reiterat că doresc evitarea luptelor în interiorul spitalelor din Fâșia Gaza, pentru a nu pune în pericol viața civililor. Oficialul adăugat că, pe baza informațiilor din surse deschise, Hamas folosește spitalele ca puncte de comandă și control, la fel ca și alte facilități civile.

Armata israeliană lucrează la un plan de evacuare a bebelușilor din spitalul Al-Shifa și a deschis un coridor de evacuare pentru civili și ambulanțe, prin strada principală Al-Wahda către Salah Al-Din, care a fost desemnată rută sigură de evacuare către sudul Fâșiei Gaza. IDF a postat și un număr de telefon la care să sune civilii care nu pot părăsi nordul teritoriului, din cauza Hamas.

Știrea în formă inițială. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că a pierdut legătura cu persoanele de contact din Spitalul Al-Shifa din nordul Fâșiei Gaza. Organizația amintește că, în ultimele două zile, cea mai mare unitate medicală din Gaza a fost lovit de mai multe ori, incidente în urma cărora mai multe persoane au murit sau au fost rănite și s-au înregistrat pagube la unitatea de terapie intensivă și la zonele de adăpost.

OMS s-a ferit să dea vina pe una dintre părți, pentru atacurile din jurul spitalului, și a cerut încetarea imediată a focului în Gaza și eliberarea ostaticilor. Armata israeliană a replicat: În ultimele ore au apărut informații că încercuim și lovim spitalul. Aceste raportări sunt false”, potrivit contraamiralului Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF. El a adăugat că militarii vor ajuta la evacuarea copiilor de la Al-Shifa către un spital considerat sigur și a reluat că Hamas are centre de comandă în jurul unității medicale și în tunelurile de sub aceasta. Hamas neagă această informație. 

Tot Hagari a mai spus teroriștii Hamas au pierdut controlul asupra nordului Fâșiei Gaza și că Forțele Aeriene Israeliene au lovit ținte teroriste din Siria, ca răspuns la două rachete lansate în Înălțimile Golan. Presa internațională amintește că Israel a ocupat o mare parte a Înălțimilor Golan în războiul de șase zile din 1967, iar ulterior a anexat tot teritoriul, într-o mișcare nerecunoscută la nivel internațional.

În paralel, prim-ministrul Benjamin Netanyahu i-a răspuns președintelui francez, Emmanuel Macron, care a spus nu există vreo justificare ca Israel să continue bombardamentele în Gaza. “A făcut o greșeală gravă, din punct de vedere faptic și moral”, a declarat liderul israelian: “Hamas este cel care previne evacuarea civililor, nu Israel. Israel le spune să plece. Nu Israel folosește civilii din Gaza ca scuturi umane, nu Israel s-a infiltrat în spitale, în școli, în unitățile ONU, ci Hamas. Prin urmare, nu Israel este responsabil pentru prejudiciile aduse civililor, ci Hamas”

Surse alternative: Reuters, The Times of Israel

Foto: Twitter/@War_Mapper

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday