Cel mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, unde se adăpostesc mii de persoane în prezent, a fost bombardat vineri. Cel puțin 13 persoane au murit și câteva zeci aflate în curte au fost rănite. Conform palestinienilor, israelienii au bombardat patru spitale și o școală, pe tot parcursul zilei de ieri.

În schimb, armata israeliană (IDF) transmite că atacul asupra spitalului Al-Shifa a fost rezultatul unei lansări eșuate a rachetelor Hamas dinspre Fâșia Gaza. Susține că a desfășurat o anchetă în acest sens, iar “racheta viza trupele israeliene care operau în apropiere”.

Spitalele menționate de palestinieni se află în nordul Fâșiei Gaza, unde Israelul spune că sunt concentrați militanții Hamas. Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a declarat că sediul central al Hamas se află în subsolul spitalului Shifa, ceea ce înseamnă că spitalul ar putea deveni o țintă legitimă a atacurilor israeliene.

Într-un interviu difuzat de BBC la câteva ore după atacul asupra spitalului, Emmanuel Macron a făcut apel la încetarea focului, afirmând că nu există “nicio justificare” pentru Israel să continue bombardamentele în Gaza. “De facto – astăzi (vineri), civilii sunt bombardați. Acești copii, aceste doamne, acești bătrâni sunt bombardați și uciși. Nu există niciun motiv pentru asta și nicio legitimitate. Așa că îndemnăm Israelul să se oprească”, a subliniat președintele francez. Macron condamnă atacul Hamas de luna trecută și spune că israelienii au dreptul de a se apăra, dar le cere acestora să accepte o pauză umanitară și încetarea focului, “pentru a permite protejarea tuturor civililor care nu au nimic de-a face cu teroriștii”.

Sâmbătă dimineață, Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a declarat “extrem de tulburată” de informaţiile privind atacurile asupra spitalelor din Gaza, adăugând că “mulţi lucrători din domeniul sănătăţii cu care am fost în contact au fost forţaţi să părăsească spitalul în căutarea siguranţei”.

Surse: The Guardian, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday