Hassan Nasrallah, liderul grupării Hezbollah, a susținut al doilea discurs de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas. Acesta a declarat că militanții au folosit noi tipuri de arme în atacurile împotriva Israelului, cum ar fi drone kamikaze și rachete Burkan, despre care susține că au o încărcătură explozivă cuprinsă între 300 și 500 de kilograme, și că atacurile din Liban, peste granița cu Israelul, vor continua.

Afirmațiile lui Nasrallah nu au putut fi verificate din surse independente. În cuvântarea de săptămâna trecută, el a îndemnat țările arabe să renunțe la comerțul cu Israel și a susținut că Hezbollah nu a jucat niciun rol în atacurile din 7 octombrie. 

De la Tel Aviv, ministrul israelian al Apărării a avertizat gruparea  că este aproape de o greșeală gravă: “Hezbollah antrenează Libanul într-un război care s-ar putea întâmpla și face greșeli. Dacă va face astfel de greșeli, cei care vor plăti prețul sunt, în primul rând, cetățenii Libanului. Ceea ce facem în Gaza știm să facem și în Beirut”.

Din 7 octombrie și până acum, armata israeliană (IDF) a ucis 78 de militanți din Hezbollah, în luptele de la granița dintre Israel și Liban. Această situație, dar și uciderea a 18 palestinieni din Cisiordania, l-au determinat pe ministrul iranian de Externe să declare că escaladarea războiului este inevitabilă.

În paralel, în Arabia Saudită a avut loc un summit combinat al Organizației de Cooperare Islamică cu cel al Ligii Arabe, deoarece țările membre “simt nevoia de a-și unifica eforturile și de a veni cu o poziție colectivă”, a explicat ministrul saudit de Externe. Liderii prezenți au cerut încetarea imediată a operațiunilor militare în Fâșia Gaza și au respins justificarea Israelului, cum că acțiunile rezultă din dreptul la autoapărare. Reprezentanții țărilor au mai solicitat Curții Penale Internaționale să investigheze ceea ce ei au numit “crime de război și crime împotriva umanității comise de Israel în teritoriile palestiniene”. 

La întâlnire a participat și președintele iranian, Ebrahim Raisi, care a ajuns în regatul saudit pentru prima dată după mai bine de zece ani. Înainte de reuniune, el declarase că, “dacă nu se va ajunge la ajutarea și salvarea națiunii palestiniene, amploarea conflictelor din regiune va crește. Orientul Mijlociu își va da seama că guvernele islamice sunt incapabile să ajute poporul palestinian”.

Surse alternative: Reuters, The Times of Israel, The Guardian

Foto: @PakPMO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday