Liderul grupării Hezbollah, Hassan Nasrallah, a ținut primul său discurs public de la izbucnirea războiului din Gaza. Locația unde acesta se află este necunoscută, deși discursul este unul televizat și difuzat în mai multe state din regiune. Totodată, mii de susținători s-au adunat la Beirut, capitala Libanului, pentru a asculta discursul. Nasrallah și-a început discursul vorbind despre “martirii libanezi și palestinieni care au fost uciși de armata israeliană, și despre milioanele de palestinieni care au vieți foarte grele în Fâșia Gaza și Cisiordania din cauza israelienilor”. 

Acesta a făcut apel la “responsabilitatea” statelor arabe pentru a opri exporturile de alimente, gaze naturale, petrol și alte bunuri către Israel, argumentând că în acest fel ele contribuie la agresiunea împotriva Gaza. Liderul Hezbollah subliniază că organizația sa nu a jucat niciun rl în atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, spunând că misiunea a fost planificată și dezvoltată în cel mai mare secret: “Această operațiune a Hamas este măreață, această operațiune sacră a fost 100% palestiniană și a fost implementată de palestinieni. Nu a existat nicio latură negativă a acestei operațiuni și nu putea fi desfășurată în niciun alt fel“, a apărat Nasrallah operațiunea Hamas.

Liderul Hezbollah dă vina pe SUA pentru războiul din Gaza și susține că “americanii stau degeaba când se cere pacea, iar aceștia trebuie trași la răspundere pentru ce se întâmplă palestinienilor”. Nasrallah vorbește despre o bătălie decisivă, istorică: “Nu este o bătălie ca cele de dinainte. Trebuie să stabilim obiective clare: primul – să încetăm războiul în Gaza, al doilea – să conducem Gaza și Hamas spre victorie. Trebuie să nu ne abatem de la aceste obiective”.

În timpul discursului liderului Hezbollah, premierul Israelului a declarat că nu va exista o încetare a focului în Gaza până când Hamas nu va elibera ostaticii israelieni. Netanyahu i-a răspuns lui Hassan Nasrallah: “Le transmit dușmanilor noștri din nord să nu ne pună la încercare, veți plăti scump”.

Hezbollah, ca și Hamas, este considerată o organizație teroristă de către numeroase state occidentale și este în același timp cea mai mare forță politică și militară din Liban. Gardienii Revoluției din Iran au înființat Hezbollah în 1982, în timpul războiului civil din Liban, care s-a desfășurat între 1975 și 1990. La început, gruparea a servit ca instrument de “exportare” a revoluției islamice din 1979 în țările din jurul Iranului, apoi, ca instrument de luptă împotriva Israelului, care în 1982 a invadat Libanul.

În același timp, aripa armată a Hezbollah este semnificativ mai puternică și mai bine înarmată decât Hamasul palestinian, fiind de fapt considerată cea mai puternică forță neconvențională (non-statală) din lume. Estimările privind numărul luptătorilor Hezbollah depășesc 50 de mii de oameni, în timp ce liderul Hassan Nasrallah susține că poate mobiliza 100 de mii de soldați, o forță mai mare decât armata libaneză, pe teritoriul căreia își desfășoară operațiunile.

Dar Hezbollah posedă un număr limitat de rachete antiaeriene și antinavă, iar blindatele sale, destul de vechi (tancuri T-55 și T-72) sunt păstrate pe teritoriul Siriei. În schimb, se presupune că are un număr foarte mare de aruncătoare anti-tanc și cel puțin 40 de mii de rachete cu rază medie (de producție iraniană), cu care poate acoperi o bună parte, dacă nu tot teritoriul israelian. 

După atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, Hezbollah nu a folosit rachete, ci doar arme anti-tanc, cu care a bombarat ocazional radarele și pozițiile israeliene de la granița cu Libanul. Totuși, din motive de securitate, guvernul de la Tel Aviv a dispus evacuarea a zeci de așezări din apropierea graniței de nord. Analiștii apreciază că Israel și Hezbollah încearcă să evite escaladarea situației, Hezbollah pentru că nu are susținere din partea societății libaneze, care deja trece printr-o criză economică și politică, iar Israel pentru a nu lupta pe două fronturi.

Din această cauză, ofensiva terestră din nordul Fâșiei Gaza s-a desfășurat diferit față de o invazie la scară largă, cum era anticipat. Într-o analiză publicată marți de Financial Times, un diplomat occidental, citat sub protecția anonimatului, a explicat: “Cred că mesajul israelienilor [cu privire la ofensiva terestră] este bine gândit. Au fost îngrijorați că Hezbollah și Iranul ar putea vedea invazia terestră ca pe un element ce ar declanșa un fel de escaladare, de aceea nu au numit-o invazie terestră”.

Așteptările larg răspândite, înaintea discursului liderului Hezbollah, erau că gruparea se va abține să declare război Israelului, dar escaladarea lentă a violențelor în Irak, Siria și Liban face ca situația să fie incredibil de dinamică, scrie The Guardian. Ce complică foarte mult situația pentru Hezbollah este perspectiva unei victorii a Israelului împotriva Hamas în Fâșia Gaza. Conducerea Hezbollahului nu exclude ca după terminarea campaniei în Gaza, IDF să acționeze împotriva sa.

Joi după-amiază, în timp ce militarii israelieni terminau de încercuit Gaza City, șeful IDF declara că Israel este gata să lupte pe mai multe fronturi și chiar să “execute imediat” o operațiune militară împotriva Hezbollahului, în Liban, dacă este necesar: “Israel nu a început un război împotriva Hezbollah și nu recomand nimănui să înceapă un război cu noi”. Astăzi, purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, a anunțat că nivelul de alertă este unul foarte ridicat, la frontiera cu Libanul.

Surse alternative: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday