Forțele americane au fost vizate în trei atacuri în Irak doar joi. O patrulă a americanilor și a serviciului irakian de combatere a terorismului a fost atacată cu un dispozitiv exploziv în apropierea orașului Mosul. Un vehicul de transport al trupelor a fost avariat, dar nu s-au înregistrat victime, au declarat persoane sub protecția anonimatului pentru Reuters.

Dronele armate au vizat, de asemenea, bazele al-Harir din Erbil și Ain al-Asad la vest de Bagdad, ambele găzduind forțe americane și internaționale. Dronele au fost doborâte de antiaeriană și nu au provocat victime, dar resturile căzute au provocat un incendiu la unul dintre depozitele de combustibil. Anterior, SUA au lovit ținte în Siria pentru a distruge armamentul și a descuraja atacurile inițiate de Gardienii Revoluției din Iran.

Washingtonul dă vina pentru atacuri pe grupurile susținute de Iran, dar Teheranul neagă acuzațiile. În schimb, milițiile din Irak susținute de Iran au transmis public că activele SUA vor continua să fie vizate atâta timp cât americanii sprijină Israelul în războiul cu Gaza. SUA au desfășurat ocazional lovituri de răzbunare împotriva forțelor susținute de Iran în regiune, după ce acestea au atacat forțele americane.

Reuters mai relatează că armata americană a luat noi măsuri pentru a-și proteja forțele din Orientul Mijlociu, în timpul intensificării atacurilor, și a lăsat deschisă posibilitatea de a evacua familiile militarilor, dacă este necesar. Măsurile includ creșterea numărului patrulelor, restricționarea accesului la facilitățile bazei și consolidarea colectării de informații, inclusiv prin drone și alte operațiuni de supraveghere.

Trupele conduse de SUA au fost atacate de cel puțin 40 de ori în Irak și Siria de la începutul lunii octombrie, iar potrivit oficialilor, cel puțin 45 de soldați americani au fost răniți până acum.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday