Generalul de brigadă Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat că numărul atacurilor asupra trupelor americane a crescut semnificativ în weekend. Dacă din 17 octombrie și până vinerea trecută, pe 3 noiembrie, bazele americane din Siria și Irak au fost vizate de 31 de atacuri cu drone și rachete, în weekend s-au înregistrat alte șapte atacuri, ducând bilanțul la 38.

Ryder a adăugat că 45 de militari americani au suferit diverse răni și tipuri de leziuni, în urma incidentelor. El nu a clarificat și cine s-a aflat în spatele atacurilor, dar Pentagonul a transmis, anterior, că ele sunt desfășurate de grupurile proxy ale Iranului.

Duminică, au avut loc cinci atacuri cu rachete și drone asupra bazei aeriene Al-Asad din Irak, precum și alte două asupra unor locații din Siria, potrivit unui oficial din Departamentul Apărării, citat sub protecția anonimatului. Majoritatea proiectilelor și dronelor nu și-au atins țintele.

Intensificarea atacurilor s-a produs pe fondul turneului secretarului american de stat în mai multe țări din Orientul Mijlociu, inclusiv o vizită neanunțată în Irak. Secretarul Blinken s-a întâlnit și cu lideri din Israel, Iordania, Turcia și Cisiordania. Tot în acest context, SUA au trimis în Orientul Mijlociu un submarin din clasa Ohio, capabil să poarte până la 154 de rachete de croazieră Tomahawk.

NBC News scrie că doar două incidente s-au soldat cu răniți în rândul militarilor americani, iar ambele au avut loc pe data de 18 octombrie. Într-unul, la baza siriană, o dronă a reușit să lovească complexul. În celălalt incident, o dronă doborâtă s-a dezintegrat deasupra bazei irakiene, iar resturile au căzut peste un hangar unde se adăposteau soldați. Tot luna trecută, armata americană a ripostat și a lovit un depozit de arme și unul de muniții din estul Siriei, despre care a afirmat că aveau legătură cu Gardienii Revoluției din Iran și cu grupurile sale proxy.

De altfel, în urmă cu două săptămâni, președintele american l-a avertizat pe liderul suprem iranian să fie pregătit de un răspuns, dacă vor continua atacurile asupra complexelor militare din Orientul Mijlociu, unde se află soldați americani. Duminică, The New York Times a scris că SUA au informat Iran și grupul terorist Hezbollah că vor interveni militar împotriva lor, dacă cele două atacă Israelul. 

Surse alternative: Politico, NBC News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday