Update: Șefii CIA și Mossad s-au întâlnit joi cu prim-ministrul Qatarului la Doha, unde au discutat despre negocierile privind eliberarea ostaticilor și o eventuală pauză în luptele dintre Hamas și Israel în Fâșia Gaza, potrivit informațiilor Reuters. Anterior întâlnirii dintre David Barnea (șeful serviciului de informații Mossad al Israelului), William Burns (directorul CIA) și Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, mediatorii din Qatar au purtat separat negocieri cu Hamas. Discuțiile ar viza eliberarea a 10-15 ostatici în schimbul unei pauze a luptelor timp de una sau două zile.

Știrea în formă inițială: Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că armata israeliană va începe să implementeze, începând de azi, pauze operaționale de patru ore în zonele din nordul Fâșiei Gaza. 

Menționează că scopul este de a permite accesul asistenței umanitare, posibilitatea civililor să se refugieze din calea pericolului, și că ulterior ar putea fi folosite ca o modalitate de a evacua ostaticii.

Israelienii ne-au spus că nu vor avea loc operațiuni militare în aceste zone pe durata pauzei și că acest proces începe astăzi […] Este un pas în direcția cea bună, deoarece vor oferi un răgaz civililor să se poată îndepărta din calea pericolului, a declarat John Kirby, care a precizat, de asemenea, că un anunț va fi făcut de IDF cu cel puțin trei ore înainte. 

Conform comunicatului Casei Albe, președintele Joe Biden îi solicitase premierului israelian Benjamin Netanyahu să instituie pauzele zilnice în timpul unei convorbiri telefonice de luni.

Reamintim că, acum două zile, ministrul israelian al Apărării a respins cert orice pauză umanitară înainte ca grupările teroriste palestiniene să elibereze cei peste 240 de ostatici.

Surse alternative: DW, BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday