Sursă: @War_Mapper pe Twitter/X

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF) a declarat duminică seară că “astăzi, există Gaza de nord și Gaza de sud”, după ce militarii israelieni au ajuns pe coasta Mării Mediterane și au tăiat în două teritoriul palestinian controlat de teroriștii Hamas. Încă de joi, 2 noiembrie, IDF a transmis că a finalizat încercuirea Gaza City, iar acum presa israeliană notează că este de așteptat ca militarii să intre în oraș în următoarele 48 de ore.

Anunțul lui Hagari este dificil de confirma în teren, în condițiile în care comunicațiile în Fâșia Gaza au fost întrerupte total pentru a treia oară într-o lună. Conexiunea la internet a început să fie restabilită în această dimineață, scrie BBC. IDF a mai informat că a lovit peste 450 de ținte Hamas în Fâșia Gaza, duminică, cum ar fi tuneluri, complexe militare, posturi de observare și poziții de lansare de rachete ghidate antitanc. 

În cel mai recent bilanț, Ministerul Sănătății din Gaza, susținut de Hamas, a transmis că 9.700 de persoane și-au pierdut viața după aproape o lună de război, dintre care 4.000 sunt copii. Bilanțul nu poate fi verificat din surse independente. 

În paralel, SUA au anunțat că unul din submarinele sale cu rachete ghidate, din clasa Ohio, a ajuns în Orientul Mijlociu. Americanii dezvăluie rareori operațiunile sau desfășurarea flotei de submarine cu rachete balistice sau ghidate, iar faptul că a făcut-o acum este un semnal clar de descurajare a adversarilor SUA în regiune, între care se numără Iranul și milițiile pe care țara le susține.

Comandamentul Central al SUA a dat publicității imagini cu submarinul trecând prin Canalul Suez. Deși numele acestuia nu este menționat, SUA au în dotare patru astfel de submarine. Ele au fost modificate pentru a lansa rachete de croazieră Tomahawk, în loc de rachete balistice cu încărcătură nucleară. Fiecare dintre ele poate transporta până la 154 de proiectile Tomahawk.

Sosirea submarinului în Orientul Mijlociu a coincis cu turneul secretarului american de stat, Antony Blinken, care în weekend s-a întâlnit cu liderii din Turcia, Irak, Israel, Cisiordania, Iordania și Cipru.

Surse alternative: Times of Israel, BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday