O investigație The Guardian arată că o funcție a WhatsApp care generează imagini (stickere, emoticoane) ca răspuns la căutările utilizatorilor, și care are la baza inteligența artificială, transmite un mesaj propagandist în contextul războiului din Israel. 

Concret, în momentul căutării unor cuvinte cheie – “Palestina”, “copil israelian”, “copil palestinian”, “baiat musulman palestinian”, “armata israeliană” – rezultatele sunt extrem de diferite. În cazul căutărilor legate de Palestina, rezultatele arată copii/băieți înarmați cu AK-47, în timp ce pentru Israel, stickerele înfățișează copii/băieți care citesc, care se joacă, și soldați care zâmbesc și se roagă. 

Problema a fost raportată chiar și de angajați ai Meta, care deține aplicația. WhatsApp permite utilizatorilor să își creeze propriile stickere cu ajutorul funcției AI. 

Descoperirea vine în contextul în care Meta a fost criticată de mulți utilizatori ai Instagram și Facebook, după ce funcția de traducere a generat texte eronate ale descrierilor conturilor palestinienilor, din arabă în engleză. Softul de traducere a inserat cuvântul “terorist”, care nu avea vreo legătură cu restul textului. În special, utilizatorii care au avut scris pe profil cuvântul “palestinian”, un emoji cu steagul Palestinei și cuvântul “alhamdulillah” (slavă Domnului), scris în arabă, au fost cei mai afectați, deoarece Instagram a tradus descrierea ca “Slavă Domnului, teroriștii palestsinieni luptă pentru libertatea lor”. Meta și-a cerut scuze în urma criticilor dure primite, spunând că totul a fost cauzat de o “eroare”.

Kevin McAlister, purtător de cuvânt al Meta, a declarat că firma este conștientă de problemă și că o abordează deja: “Așa cum am spus atunci când am lansat funcția, modelele de inteligență artificială ar putea oferi rezultate inexacte sau nepotrivite, la fel ca în cazul tuturor sistemelor de inteligență artificială. Vom continua să îmbunătățim aceste caracteristici pe măsură ce evoluează și pe măsură ce mai multe persoane ne trimit feedback-ul lor.”

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday