Elon Musk a produs din nou controverse, după o discuție cu Rishi Sunak, în care i-a spus  premierului britanic că inteligența artificială (AI) va putea înlocui în viitor munca oamenilor și nimeni nu va mai munci, decât dacă va dori acest lucru. Declarația a venit în preziua lansării propriului model de inteligență artificială, dezvoltat de startupul său, xAI.

O analiză The Guardian pune la un loc opiniile experților despre o lume în care oamenii nu ar mai munci pentru bani ci doar dacă vor dori, de plăcere, și arată că ideea nu este deloc nouă – Oscar Wilde a conceput o societate de “agrement cultivat”, în care mașinile îndeplinesc sarcinile necesare și neplăcute, iar visul lui Karl Marx era o producție generală, reglementată de stat, care să le permită muncitorilor eliberați “să vâneze dimineața, să pescuiască după-amiaza, să se ocupe de creșterea vitelor seara și să facă analize critice după cină”, fără a fi deloc stresați de un loc de muncă.

“Sugestia lui Elon Musk către Rishi Sunak că societatea ar putea ajunge într-un punct în care nu este nevoie de un loc de muncă și poți face o slujbă doar dacă vrei un loc de muncă… dar AI va face totul, revigorează o dezbatere asupra modului în care lucrăm, dar despre care s-a discutat de mult timp. Cu toate acestea, o lume fără muncă, se întreabă experții? Poate fi mai mult distopică decât utopică”, arată analiza The Guardian.

“Aceasta este o poveste veche, foarte veche, dar care nu se întâmplă niciodată”, a comentat Tom Hodgkinson, co-fondator al revistei Idler, o platformă care dezbate problemele legate de muncă și timp liber. “A existat o poezie în Grecia antică care spunea: Nu este minunat că am inventat moara de apă, astfel încât să nu mai fie nevoie să ne măcinăm cerealele? Femeile pot sta de acum înainte fără să facă nimic toată ziua. Este aceeași idee, care revine recurent”, a mai spus el. Expertul a făcut apel la perioadele de întrerupere a activității din timpul pandemiei, arătând că nu numai spaima de Covid a afectat sănătatea mintală a oamenilor, ci și întreruperea activității. “Cred că un tip de muncă este necesară. Ar trebui să ne îndreptăm către o săptămână de lucru mai scurtă și o societate cu mai mult timp liber, dar munca plătită este necesară nu numai pentru sănătatea mintală, dar și pentru statut și pentru identitate”, a mai spus Hodgkinson.

“O lume fără muncă este o idee teribilă despre cum ar arăta societatea, din tot felul de motive, precum și pentru sănătatea mintală a oamenilor”, a spus Brendan Burchell, profesor în științe sociale de la Cambridge, care în 2019 a condus un studiu care a arătat că oamenii ar avea nevoie să lucreze opt ore pe săptămână. Totuși, el arată că piața muncii, ca modalitate de distribuire a banilor în jurul economiei, ar trebui transformată, iar trecerea la un program de lucru mai scurt s-a dovedit a avea “beneficii masive”. “Dar să trecem la o societate în care mulți oameni vor fi complet excluși de pe piața muncii, aceasta ar fi o perspectivă foarte îngrijorătoare, un viitor foarte distopic”, a mai arătat Burchell.

Analiza integrală pe The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday