xAI, start-up-ul de inteligență artificială al lui Elon Musk, a fost lansat în iulie cu scopul de a “înțelege adevărata origine a universului”. Proprietarul Tesla anunță acum că în cadrul start-up-ului său urmează să fie lansat primul model de inteligență artificială. Acesta vine însă la aproape un an după ce chatbotul ChatGPT al OpenAI a atras atenția întreprinderilor, a investitorilor și a milioane de persoane din întreaga lume, stimulând astfel o creștere rapidă a adoptării modelelor de inteligență artificială generativă în diferite industrii și domenii. 

Musk a fost co-fondator al OpenAI în 2015, însă s-a retras din consiliul de administrație al companiei trei ani mai târziu, “pentru a se concentra pe Tesla”. Miliardarul susține acum că modelul său de AI este “în unele privințe importante cel mai bun care există în prezent”.

Elon Musk a criticat eforturile Big Tech în materie de AI și a declarat, la începutul acestui an, că va lansa un model de inteligență artificială care să caute “adevărul suprem”. De asemenea, miliardarul și-a exprimat intenția ca xAI să fie un rival notabil al liderilor din industrie, precum Google și Microsoft, un plan ce presupune cheltuieli enorme în ceea ce privește puterea de procesare, infrastructura și expertiza în domeniu.

Echipa din spatele xAI a fost constituită în luna iulie a acestui an, și are membri de la OpenAI, Google DeepMind, compania-mamă a Windows, Tesla, Universitatea din Toronto, precum și de la alte firme de top din domeniul AI. Deși X/Twitter, Tesla și xAI sunt separate, companiile colaborează îndeaproape, iar Elon Musk lasă de înțeles că speră să folosească tehnologia și în celelalte companii ale sale, inclusiv SpaceX.

Larry Ellison, cofondator al Oracle și autointitulat prieten apropiat al lui Musk, a declarat în septembrie că xAI a semnat un contract pentru a-și antrena modelul de inteligență artificială pe cloud-ul Oracle.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday