Odată aprobat de membrii sindicatului, acordul va fi primul pas pentru a pune capăt grevei începută pe 15 septembrie, cea mai mare acțiune de acest fel din industria auto, din ultimii 88 de ani. Vicepreședintele UAW (United Auto Workers), care a negociat cu Ford, a declarat că muncitorii vor obține o creștere generală a salariului de 25%, plus majorările determinate de creșterea generală a prețurilor, care vor face salariul cu 30% mai mare (peste 40 de dolari pe oră) pentru muncitorii din uzinele de asamblare în următorii patru ani.

De asemenea, lucrătorii temporari, cel mai prost plătiți până acum, vor primi mai multe creșteri salariale decât au primit în ultimii 22 de ani la un loc, potrivit vicepreședintelui sindicatului. Totalul majorărilor pentru aceștia va ajunge astfel la peste 150%.

Acordul cu Ford ar putea stabili un model de acțiune pentru alte înțelegeri de acest fel, care trebuie stabilite și cu General Motors și Stellantis. Cei doi constructori auto au intrat în grevă în același timp cu Ford, însă ei nu au ajuns încă la un acord, iar muncitorii lor vor continua astfel acțiunile. UAW a făcut apel către toți muncitorii Ford să se întoarcă la muncă, adăugând că acest lucru va pune presiune asupra GM și Stellantis pentru a începe negocierile.

Președintele Joe Biden a salutat progresul spunând că “acest acord provizoriu este o dovadă a puterii angajatorilor și a angajaților de a se uni pentru a-și rezolva problemele la masa negocierilor, într-un mod care ajută companiile să aibă succes, ajutând în același timp și muncitorii să își asigure salarii și beneficii pe baza cărora își pot întreține familiile.”

Amintim că lucrătorii auto de la uzinele Ford, General Motors și Stellantis au intrat în grevă pe 15 septembrie, fiind nemulțumiți de salariile mici și condițiile de muncă, în contextul în care industria auto investește tot mai mult în tranziția către mașinile electrice. În timpul negocierilor de luna trecută, sindicatul a cerut o majorare de 40% a salariilor, însă companiile au fost dispuse să ofere doar 20%.

Surse: BBC, AP News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday