Sindicatul United Auto Workers a lansat în această dimineață greve simultane, pentru prima dată, în ultimii 88 de ani, la câteva ore după expirarea contractelor colective de muncă, joi seara. Sunt implicați 12.700 de angajați de la fabricile din Wayne, Michigan, Wentzville, Missouri și Toledo, Ohio.

Pe lângă majorările salariale, greviștii cer asigurarea unor condiții mai bune de muncă, pe măsură ce industria auto investește tot mai mult în tranziția către mașinile electrice. În timpul negocierilor sindicatul a cerut o majorare de 40% a salariilor, însă companiile au fost dispuse să ofere doar 20%. Ford a arătat că i-ar crește foarte mult costurile și ar deveni necompetitiv, față de alte companii, precum Tesla.

Reuters scrie că grevele vor afecta producția modelelor Ford Bronco, Jeep Wrangler și Chevrolet Colorado, dar și a altor modele populare. Dar companiile au în stoc mașini, iar un expert a subliniat că greva are mai mult un efect simbolic decât unul cu adevărat producător de pagube pentru patronate.

Administrația Biden a oferit subvenții federale în valoare de miliarde de dolari pentru constructorii de mașini, astfel încât aceștia să poată face cât mai rapid tranziția către mașinile electrice. În condițiile unei concurențe acerbe cu modelele chinezești, care plătesc totuși tarife mari la importul în SUA, companiile sunt tentate să mărească automatizarea și să reducă astfel numărul locurilor de muncă, ce reprezintă principalul cost suplimentar față de concurența din China. 

Surse alternative: Reuters, AP News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday