Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a descris exercițiul militar drept “livrarea unui atac nuclear masiv de către forțele strategice ofensive ca răspuns la un atac nuclear inamic”. O declarație a Kremlinului a precizat că au avut loc “lansări de rachete balistice și de croazieră” sub supravegherea lui Vladimir Putin. 

Concret, în timpul exercițiului, o rachetă balistică intercontinentală Yars a fost lansată de pe un sit de testare din estul Rusiei, o altă rachetă a fost lansată de pe un submarin cu propulsie nucleară din Marea Barents, iar alte rachete au fost lansate de bombardiere Tu-95MS. Exercițiul a vizat lansarea unor rachete capabile să transporte încărcătură nucleară, însă nu a avut loc și o explozie nucleară.

Deși Rusia desfășoară anual astfel de simulări în această perioadă, exercițiul din acest an vine în contextul în care Rusia s-a retras din Tratatul de Interzicere a Testelor Nucleare, la începutul lunii. După ce anunțul a fost făcut public, îngrijorările că Rusia ar putea relua testele nucleare au crescut. Moscova a precizat că nu are nicio intenție de a efectua un test cu explozie nucleară, însă “posibilitatea nu poate fi exclusă”. De asemenea, Putin a precizat că, deși unii experți susțin că este necesar ca testele nucleare să fie efectuate, el “nu și-a format încă o opinie în această privință”.

Adjunctul ministrului rus de Externe declarase la începutul lunii că Moscova va continua să respecte interdicția și că va relua testele nucleare doar dacă Washingtonul o va face primul.

Surse alternative: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday