#Russia plans to revoke ratification (which took place in the year 2000) of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty (#CTBT). The aim is to be on equal footing with the #US who signed the Treaty, but didn’t ratify it. Revocation doesn’t mean the intention to resume nuclear tests
— Mikhail Ulyanov (@Amb_Ulyanov) October 6, 2023
Anunțul a fost făcut de Mihail Ulianov, trimisul Rusiei la Organizația Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare. Acesta a scris pe contul său de X (Twitter): “Rusia intenționează să revoce ratificarea (care a avut loc în anul 2000) a Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT). Scopul este acela de a fi pe picior de egalitate cu SUA, care a semnat tratatul, dar nu l-a ratificat. Revocarea nu semnalează intenția noastră de a relua testele nucleare.”
În timpul unui discurs ținut săptămâna aceasta de președintele rus, Vladimir Putin, la Soci, acesta a făcut mai multe referiri la armele nucleare și a sugerat că țara sa ar putea revoca ratificarea la tratat, pentru a “oglindi” faptul că SUA nu l-au ratificat niciodată. Liderul rus a adăugat că “nu este pregătit să spună acum dacă este cu adevărat nevoie sau nu de efectuarea de teste nucleare”.
Deși Ulianov a asigurat că Rusia nu intenționează să efectueze un test nuclear, posibilitatea nu poate fi exclusă. Ultimului test nuclear a fost efectuat în 1990, de Uniunea Sovietică, iar reluarea acestora de către o superputere nucleară ar anula unul dintre principalele progrese făcute în domeniul neproliferării de la Războiul Rece încoace.
Săptămâna trecută, Mihail Kovalchuk, un apropiat al lui Putin și șeful Centrului de cercetare al Institutului Kurchatov, a declarat că Rusia ar putea efectua un test nuclear “cel puțin o dată” în poligonul nuclear aflat în arhipelagul Novaia Zemlea din Oceanul Arctic.
Tensiunile dintre SUA și Rusia au escaladat după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut. SUA au criticat deciza Rusiei de a revoca ratificarea tratatului, acuzând-o că “pune în pericol în mod inutil norma globală împotriva testelor nucleare”. Încă de la începutul războiului din Ucraina, atât Putin, cât și alți oficiali ruși, au reluat retorica amenințării nucleare, în încercarea de a descuraja alte țări să ajute Ucraina să reziste invaziei.
Sursa: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.