Update, 24.10, ora 18:10:

Cinci persoane au fost rănite, în urma unor tiruri de de rachete asupra Israelului, la Tel Aviv, transmit serviciile de urgență. Autoritățile au detaliat, pentru BBC, că două dintre cele cinci persoane au fost rănite de resturi de rachete și se aflau într-un oraș aflat la 22 de km de Tel Aviv. Celelalte trei persoane se îndreptau către zone de refugiu.

Anterior, presa israeliană a relatat cum sirenele de avertizare sună în toată regiunea Tel Aviv, precum și în regiunile la est de oraș, din jurul aeroportului Ben-Gurion, și în orașele de la nord și sud. Adaugă că rachetele fac parte dintr-un tir de rachete masiv, lansat din Gaza, care vizează cele mai populate zone ale Israelului.

Este a treia lansare de acest fel în mai puțin de două ore și pare să fie și cea mai amplă. Lansările anterioare au fost revendicate de Hamas.

UPDATE ora 22:20: Doi oficiali israelieni au confirmat pentru CNN că două femei ținute ostatice au fost eliberate de gruparea teroristă Hamas, în această seară. Informația a fost confirmată și de Crucea Roșie, care anunță că a contribuit la eliberarea și scoaterea a două persoane din Gaza.

Presa israeliană le-a dezvăluit identitatea celor două și a precizat că sunt în vârstă de 85, respectivă 79 de ani.

Știrea în formă inițială. Un purtător de cuvânt al Hamas a scris pe Telegram că doi prizonieri israelieni, capturați în raidul din 7 octombrie, au fost eliberați “din motive umanitare și medicale”. Hamas a mai spus că este vorba de doi cetățeni israelieni, pe care ar mai fi încercat să-i elibereze și vineri, dar Israelul ar fi refuzat să-i preia. Informația nu a fost deocamdată confirmată de partea israeliană.

Hamas a eliberat totuși în weekend două femei, cu cetățenie americană și israeliană, dar așteptările acum erau de eliberare a 50 de ostatici, potrivit presei israeliene. În cursul după-amiezii de luni, aceasta a citat surse militare israeliene, potrivit cărora negocierile mediate de SUA și Qatar ar fi urmat să permită Crucii Roșii Internaționale să îi preia pe aceștia din Gaza.

SUA au făcut presiuni asupra Israelului pentru amânarea unei invazii la sol în Gaza pentru a permite eliberarea unui număr mai mare din cei cele aproximativ 220 de persoane ținute ostatice de Hamas.

Reamintim că vineri, la eliberarea celor două femei, Hamas și-a reconsiderat refuzul inițial de eliberare a mai multor ostatici, cerând la schimb un acord de încetare a focului și trimiterea în Gaza de camioane cu ajutoare. Israel a respins ideea unui astfel de acord:O încetare a focului este o idee ridicolă! Este ca și cum ai cere SUA o încetare a focului după 11 septembrie, iar ce se întâmplă acum este de 20 de ori mai rău”, a declarat un înalt oficial israelian, citat de BBC.

Surse alternative: Haaretz, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday