Update 23:30: Conform Reuters, care citează mai mulți oficiali americani, atacul cu drone și rachete a vizat baza aeriană Ain al-Asad, din vestul Irakului, în care se află militari americani, dar și din alte state.

Armata irakiană a declarat că a închis zona din jurul bazei și a început o operațiune de căutare. Nu este momentan clar dacă există victime sau pagube. Atacul din această seară este al treilea, în mai puțin de 24 de ore, îndreptat împotriva bazelor aeriene care găzduiesc trupe americane în Irak. Ieri, forțele militare americane din Irak au fost vizate de alte două atacuri separate cu drone, unul dintre ele rănind ușor câteva persoane, deși armata reușise interceptarea dronei. 

Recent, grupuri armate irakiene sprijinite de Iran au amenințat că vor ataca facilități ale SUA, folosind rachete și drone, dacă Washingtonul va susține în vreun fel Israelul  împotriva Hamas. Statele Unite au 2.500 de soldați în Irak și încă 900 în Siria, cu scopul de a susține forțele armate din zonă în efortul de combatere a grupării Stat Islamic.

Știrea inițială: Un distrugător american aflat în largul coastelor Yemenului a interceptat mai multe rachete și drone, aparent lansate de rebelii Houthi sprijiniți de Iran. Nu este clar dacă vizau chiar nava sau o altă țintă.

Informația a fost transmisă de mai mulți oficiali americani pentru CNN și Associated Press, iar ulterior a fost confirmată de Pentagon. Distrugătorul USS Carney, aflat în Marea Roșie, a interceptat trei rachete, posibil de croazieră, și opt drone.

Acestea au fost lansate de militanții Houthi, susținuți de Iran, iar Pentagonul nu exclude ca acestea să fi vizat chiar distrugătorul, dar și să se fi îndreptat spre Israel, având în vedere că zburau din Yemen spre nord.

Într-un articol de opinie recent, fostul ministru britanic al Apărării explica faptul că rebelii Houthi au primit din partea Iranului inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune.

Incidentul are loc într-un context tot mai tensionat în Orientul Mijlociu, generat de atacarea Israelului de către Hamas. USS Carney traversase recent Canalul Suez spre Marea Roșie, conform unui comunicat al Marinei SUA, “având scopul de a asigura securitatea și stabilitatea în Orientul Mijlociu”.

Surse: CNN, AP

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday