Ben Wallace, până de curând ministrul Apărării din Marea Britanie, arată într-o analiză publicată de The Telegraph că, dincolo de faptul că Israelul a părut surprins de atacul pe care Hamas l-a lansat weekend-ul trecut, acesta este, de o lungă perioadă de timp, un eveniment așteptat.

Iranul planifică acțiuni și aprovizionează de ani de zile inamicii Israelului. Încă din perioada lui Qasem Soleimani (asasinat în 2020), pe care oficialul britanic îl numește unul dintre cei mai capabili și letali lideri ai Corpului Gărzilor Revoluționare Iraniene (IRGC), Teheranul încerca să se impună ca principala forță din regiune, în defavoarea Israelului. De altfel, în ultimul deceniu, Iranul s-a îndepărtat de aplicarea reformelor și a preferat să treacă la măsuri extreme.

Quads Force, una dintre cele cinci divizii ale IRGC, și Ministerul iranian de Informații se ocupă, conform lui Ben Wallace, de aprovizionarea diviziilor din Irak. De asemenea, milițiile iraniene au fost adesea în spatele atacurilor efectuate asupra personalului NATO din zonă, care avea scopul de a ajuta guvernul irakian. 

“În Europa, cel puțin cu două ocazii recente, am văzut echipe iraniene de asasini care au vizat disidenții și mass-media de opoziție. Între timp, în apropiere de Israel, aprovizionarea Hezbollahului cu rachete și a Hamasului cu toate nivelurile de armament a atins noi culmi. În Yemen, rebelii Houthi sunt aprovizionați prin Strâmtoarea Ormuz cu rachete cu rază lungă de acțiune pentru a le permite să lovească civili și infrastructura saudită”, a spus Ben Wallace.

Fostul ministru al Apărării mai avertizează părțile implicate în conflictul din Orientul Mijlociu “să nu facă nicio greșeală”. Acesta a explicat că Iranul nu își dorește o pace negociată prin care atacurile Hamas să ia sfârșit, ci din contră, vrea ca disputele să escaladeze, astfel încât să declanșeze o criză amplă în lumea arabă și în rândul populațiilor musulmane din Occident. Atacurile teroriste ale Hamas sunt o opțiune favorabilă pentru cei care, ca și Iranul, profite de criza din regiune.

Conform lui Wallace, Occidentul refuză, în majoritatea cazurilor, să recunoască faptul că atacurile din Orient nu sunt excepții, ci fac parte dintr-un plan prestabilit al cărui scop este să divizeze și să răspândească teroare în zonă. Pentru Iran este mai important să își impună controlul complet în zonă decât să vadă Israelul distrus, însă conflictul din Orientul Mijlociu este o oportunitate pentru Teheran de a recruta agenți care prin care să destabilizeze și mai mult regiunea.

“Iranul urăște să vadă succesul economic al Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite și al Qatarului. Și știe că prosperitatea și oportunitățile pe care aceste țări le oferă bărbaților și, da, în zilele noastre, femeilor, slăbește capacitatea țării de a evolua”, a adăugat Ben Wallace.

Liderul iranian și revoluționarii din jurul său consideră, prin prima culturii sale, că revoluția islamică este un concept ideologic pe care trebuie să îl impună dușmanilor săi. Ca urmare a acestei mentalități, revoluționarii iranieni nu se opresc din eforturile făcute în acest sens, fiind dispuși să moară în încercarea de a-și impune cu forța propria ideologie. Irakienii și alte popoare din regiune care împărtășesc aceeași confesiune consideră Teheranul un oaspete complet nedorit.

În acest context, Iranul a început să folosească așa-numita “carte a străzii arabe”, adică să-și argumenteze acțiunile pe baza opiniei publice din locurile unde aceasta îi este favorabilă, precum Qatar, Riad sau Cairo, și să oblige statele să îi susțină acțiunile care sunt agreate de cetățenii lor.

“Nu este surprinzător faptul că vocea mișcării de renaștere a islamului se află în avangarda acestor proteste împotriva Israelului. Militanții lor se vor amesteca printre protestatarii pro-palestinieni pe care i-am văzut recent în South Kensington, UK. Ei vor pretinde că vorbesc în numele lumii arabe, însă nu o fac și nu au făcut-o niciodată”, a adăugat Wallace.

Fostul ministru a continuat explicând că toți trebuie să fie cu ochii pe miză. Iranul își dorește ca Israelul să reacționeze extrem, până la punctul în care ar încălca dreptul internațional și ar intra în Fâșia Gaza fără a se gândi la populația civilă și la victimele colaterale: “Ar trebui să ne amintim cu toții că este posibil să numim Hamas teroriști și să nu luăm partea Palestinei și Israelului, la fel cum este posibil să tragem la răspundere armata israeliană fără a pune la îndoială dreptul Israelului de a exista. BBC pare să creadă că a numi Hamas teroriști înseamnă a lua partea cuiva. Nu este așa. Metodele pe care le folosesc sunt cele care definesc în mod predominant teroriștii, nu cauza.”

Ben Wallace a încheiat prin a sublinia că Hamas nu a reprezentat niciodată palestinienii moderați și nu vorbește în numele majorității. Din acest motiv, opinia publică nu trebuie să lase evenimentele actuale să împingă opiniile spre extreme, întrucât o astfel de cale nu ar face decât să ofere un avantaj Iranului și să accentueze instabilitatea din Golf.

Analiză integrală pe The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday