Ministrul de Externe al Ucrainei a declarat că Ucraina este pregătită să primească periodic rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS de la americani. Vestea vine la două zile după ce președintele ucrainean Zelenski a confirmat, pentru prima oară, că folosește acest tip de rachete în războiul cu rușii. 

Ulterior, și Casa Albă a confirmat că a trimis astfel de arme în Ucraina, dar o variantă modificată, ce nu permite atacul pe o rază de 300 de kilometri, ci doar la o distanță de 165 de kilometri.

Referitor la livrările mai frecvente și într-un număr mai mare de rachete, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a detaliat: “Acesta este un rezultat direct al acordului dintre președintele Zelenski și omologul său american, Joe Biden, încheiat la Washington, în timpul unei întâlniri personale, încă de la sfârșitul lunii septembrie”.

La momentul actual, Reuters detaliază că nu este cert câte rachete au fost deja livrate, însă, potrivit New York Times, care citează doi oficiali occidentali, SUA ar fi trimis până acum circa 20 de rachete.

Kievul a solicitat în repetate rânduri rachete ATACMS (Army Tactical Missile Systems), sugerând că acestea ar putea modifica cursul războiului cu Rusia.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday