Casa Albă a confirmat oficial marți seara că Ucraina a primit recent rachete ATACMS, dar o variantă modificată, ce nu permite atacul pe o rază de 300 de kilometri, ci doar la o distanță de 165 de kilometri.

“Credem că acestea vor oferi o întărire semnificativă a capacităţilor Ucrainei pe câmpul de luptă”, a declarat Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt al Consiliului de Securitate. Ea a confirmat că acestea au fost folosite în atacul de marți asupra aerodromurilor din Luhansk și Berdiansk.

În discursul său de marți seara, și președintele Volodimir Zelenski a confirmat, de asemenea, că forțele ucrainene au folosit rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune.

Lansate cu ajutorul HIMARS, aceste rachete pot acoperi tot teritoriul ocupat de Rusia în Ucraina și lărgesc semnificativ (de la 40 de km) raza de bombardament de precizie al Armatei Ucrainene. Statele Unite au ezitat mult timp să furnizeze acest tip de muniții Ucrainei, de teamă că aceasta le va utiliza pentru lovirea unor ținte de pe teritoriul Rusiei.

Știrea, în forma inițială:

Kievul susține că a distrus nouă elicoptere rusești și un sistem de apărare antiaeriană, în atacurile asupra aerodromurilor din Berdiansk și Luhansk, de azi-dimineață. Bloggerii militari ruși consideră că este “o lovitură serioasă dată Moscovei”.

Forțele ucrainene au atacat cu rachete, marți dimineață, două aerodromuri militare rusești, unul în orașul ocupat Berdiansk din sudul regiunii Zaporojie, și altul în Luhansk, din estul Ucrainei. Oficialii ucraineni susțin că, în urma atacului, au reușit să distrugă nouă elicoptere militare rusești, un sistem antiaerian și un depozit de muniții. 

Pagubele umane de partea inamică se ridică la zeci de morți și răniți, cadavrele [soldaților ruși] sunt încă scoase de sub dărâmături, a transmis Armata Ucraineană într-un comunicat. Aceste informații nu au fost comentate de Kremlin. Conform Politico, mai mulți bloggeri ruși au reacționat concomitent pe rețelele de socializare, afirmând că operațiunea este unul dintre cele mai grave contraatacuri ale Ucrainei, “dacă nu chiar cel mai grav”. Potrivit BBC, mai multe conturi de socializare pro-ruse au postat filmări despre care afirmă că sunt din Berdiansk. Un alt blogger rus a scris despre un atac asupra unui aerodrom efectuat marți dimineață cu rachete de fabricație americană, care a provocat ceea ce autorul a descris drept o “lovitură serioasă pentru Moscova”.

Președintele Volodimir Zelenski a lăudat modul de acțiune al forțelor ucrainene și “eficiența armelor occidentale”, fără însă a oferi detalii cu privire la atac sau la echipamentul folosit.

Surse: Politico, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday