Șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA spune că navele chineze hărțuiesc nave de război american și aliate în apele Mării Chinei de Est, în Marea Chinei de Sud. ”O vedem pe uscat împotriva partenerilor noștri indieni. Aceasta face parte dintr-o imagine mult mai amplă”, a adăugat Amiralul John Acquilino.

Interceptarea avioanele americane de către chinezi pare că a devenit o tendință, fiind din ce în ce mai des aplicată, conform Pentagonului. Oficialii americani au explicat că în ultimii doi ani au fost peste 180 de astfel de incidente, mai multe decât cele înregistrate în deceniul de dinainte. În acest context, americani se tem ca nu cumva acțiunile agresive ale Chinei să provoace un adevărat conflict. 

Imaginile au fost publicate înainte de raportul anual pe care Armata SUA îl întocmește pentru a stabili puterea militară a Chinei și amenințările pe care aceasta le poate reprezenta pentru partenerii din zona Indo-Pacifică.

Printre cele mai grave acțiuni de acest fel se numără cea din februarie, când o aeronavă americană de patrulare, care avea la bord mai mulți jurnaliști americani, a fost interceptată de aviația chineză în Marea Chinei de Sud, fiind somată să se îndepărteze.

AP News amintește că Pentagonul este pregătit de ani de zile să răspundă la un eventual conflict pornit de China împotriva Taiwanului, chiar dacă, acum se concentrează pe războaiele din Orientul Mijlociu și Ucraina.

Amiralul John Acquilino, șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA, a declarat marți, la o conferință de presă a Pentagonului, că, în ciuda capacităților pe care le-a trimis în zonele de conflict din acest moment, comandamentul din zonă are tot ceea ce îi trebuie pentru a descuraja China.

Sursa: AP News ,

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday