“Instituțiile de presă ar trebui notificate cu privire la intenția platformelor de a le șterge sau restricționa conținutul, și să primească o fereastră de 24 de ore în care să poată răspunde preocupărilor”, au precizat parlamentarii europeni într-o declarație comună. În cazul în care termenul de 24 de ore se scurge, iar site-urile de știri nu s-au conformat cerințelor de moderare, platformele le pot șterge sau restricționa postările, ori să sesizeze autoritățile naționale de reglementare.
Prevederile fac parte din Articolul 17 al Legii privind libertatea presei, propusă anul trecut de Comisia Europeană pentru a asigura pluralitatea presei și pentru a proteja independența editorială. Setul de reguli a reprezentat un semnal de alarmă în rândul platformelor online, în special în cazul Google și Meta. Un grup de lobby în domeniul tehnologiei, care reprezintă și interesele Google, Meta sau Twitter, susține că Articolul 17 ar putea fi folosit pentru răspândirea dezinformării.
Europarlamentarii au votat pentru interzicerea utilizării mijloacelor de spionaj împotriva jurnaliștilor, cu excepția cazurilor în care spionarea poate fi justificată ca “măsură de ultimă instanță”. Totodată, Parlamentul European vrea să oblige toate instituțiile de presă din UE să publice informații complete despre fondurile pe care le primesc din bugetele de stat, dar și din partea altor țări.
Setul de norme este încă în stadiul de draft, iar regulile vor trebui detaliate într-o ședință a țărilor membre înainte de a putea fi adoptate.
Sursa: Reuters
Sursa Foto: Marcel De Grijs / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.