Conform comunicatului Parlamentului European, eurodeputaţii vor să se asigure că presa are o finanţare adecvată, durabilă şi transparentă, din bugete multianuale, care să împiedice dependenţa de publicitatea de stat şi să asigure independenţa față de interferenţele politice, economice sau private. 

Astfel, oficialii europeni propun introducerea unui plafon pentru publicitatea atribuită unui singur furnizor de mass-media, unei platforme online sau unui motor de căutare, la 15% din bugetul total alocat în acest sens de fiecare țară a Uniunii Europene. De asemenea, recomandă ca mijloacele mass-media, inclusiv platformele online și motoarele de căutare, să raporteze fondurile pe care le primesc din publicitatea de stat și sprijinul financiar oferit de acesta, inclusiv de la țări din afara UE, cum ar fi Rusia.

Deputații europeni intenționează să interzică orice formă de interferență în deciziile editoriale ale instituțiilor media și să împiedice presiunile externe asupra jurnaliștilor, cum ar fi obligarea acestora să-şi dezvăluie sursele, accesarea conținutului criptat de pe dispozitivele lor sau utilizarea de programe-spion.

Acum aproximativ cinci luni, un raport al organizaţiei Reporteri fără Frontiere a subliniat că, în România, mecanismele de finanțare a presei prin fonduri publice sunt opace și corupte, şi că presa “duce lipsă de independență” și suferă de încercări de interferență din partea politicului. De asemenea, anul trecut, Judecătoria Iași i-a cerut unui ziarist și publicației din care făcea parte să își dezvăluie sursele informațiilor, în urma unei investigații despre șeful unui spital.

Urmează negocieri în Consiliul UE pentru stabilirea formei finale a legii aprobate de Parlamentul European.

Sursă: Parlamentul European

Foto: Wellphotos | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday