Update: Procurorul general al statului New York, Letitia James, a cerut amenzi de cel puțin 250 de milioane de dolari, o interdicție permanentă împotriva lui Trump și a fiilor săi, Donald Jr și Eric, de a încheia afaceri în New York și o interdicție de cinci ani de funcționare în domeniul imobiliar comercial împotriva lui Trump și a Organizației Trump.

Conform Reuters, în acest proces civil, James îl acuză pe fostul președinte că a generat peste 100 de milioane de dolari mințind în legătură cu imperiul său imobiliar, supraevaluându-și valoarea proprietăților sale cu 2 miliarde de dolari pentru a atrage împrumuturi de la bănci cu dobânzi mai bune, pentru a primi oferte de asigurări mai avantajoase și chiar pentru a plăti mai puține taxe.

În cadrul ședinței de judecată, avocații lui Trump au declarat că acesta nu a avut intenția de a frauda, iar procurorul James a declarat că “nimeni nu este mai presus de lege”.

Știrea în forma inițială:

Donald Trump a vorbit pentru scurt timp cu reporterii prezenți la tribunalul din Manhattan, înainte de a intra în sala de judecată. El le-a declarat că rezultatele sale financiare sunt “fenomenale” și că întreg procesul civil, intentat de procurorul statului New York, este o înșelătorie declanșată doar pentru că și-a anunțat candidatura la alegerile din 2024: “Este o vânătoare de vrăjitoare. Acesta nu ar trebui să fie un caz. Acum trebuie să merg în fața unui judecător necinstit”, a adăugat acesta. 

În New York, au fost luate măsuri sporite de securitate înaintea sosirii lui Donald Trump și a fiilor săi. Astăzi, vor fi făcute primele pledoarii din cadrul procesului. Fostul șef al statului și fiii săi se află pe listele potențialilor martori, atât de partea acuzării, cât și a apărării, și nu este obligatoriu ca judecătorul să le ceară să depună mărturie. 

Săptămâna trecută, fostul președinte și doi dintre fiii său, Donald Jr. și Eric, au fost găsiți vinovați de fraudă, pentru că au supraevaluat valoarea activelor deținute, în situațiile financiare, pentru a înșela creditorii. În cadrul procesului, judecătorul va stabili cuantumul daunelor pe care fostul președinte și fiii săi le vor datora. 

Procuratura generală din New York a identificat 28 de martori pe care i-ar putea chema, inclusiv Ivanka Trump, fiica fostului președinte, care a scăpat de judecată după prescrierea faptelor. Avocații lui Trump au identificat 127 de posibili martori, inclusiv unii creditori din spatele împrumuturilor studiate de procurori.

Surse: BBC, NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday