Judecătorul Arthur Engoron a admis cererea de judecată rapidă înaintată de procurorul general al statului New York, Letitia James, considerând că Donald Trump, cei doi fii ai săi adulți, Eric și Donald Jr, “sunt responsabili în drept pentru încălcări repetate și persistente” ale legii. Ivanka Trump, fiica cea mare a fostului președinte american, scapă de răspundere, deoarece faptele sale s-au prescris.

Judecătorul a considerat că situațiile financiare pe care Organizația Trump le-a furnizat creditorilor și asigurătorilor timp de aproximativ un deceniu sunt false și frauduloase.

Procurorul Letitia James a arătat că Trump și-a supraevaluat valoarea activelor companiei sale cu până la 2,23 miliarde de dolari într-un caz, și cu până la 3,6 miliarde de dolari, într-un alt caz, în situațiile financiare anuale furnizate băncilor și companiilor de asigurări. Între activele ale căror valori au fost “umflate” se numără clubul de golf de la Mar-a-Lago (Florida), apartamentul său penthouse din Trump Tower din Manhattan și diverse clădiri de birouri. De altfel, în baza acelorași declarații Donald Trump a beneficiat de deduceri și scutiri de taxe acordate marilor investitori.

Judecătorul i-a amendat și pe avocații lui Trump, care au susținut că Trump Organization este “o poveste americană de succes”, considerând că aceștia au venit în fața instanței cu argumente frivole sau care au fost deja respinse.

Nu este clar cum va fi pus în executare mandatul de dizolvare a Organizației Trump, nici dacă administratorul care va fi numit de un tribunal din New York va putea vinde active din alte state americane, așa cum este cazul clubului din Florida, observă CNN.

The Guardian arată că procurorul districtului Manhattan a amânat deschiderea unui proces penal pentru fraudă până la încheierea procesului civil deschis de statul New York, dar probabil vor face acest lucru, decizia instanței civile fiind o probă puternică într-un eventual proces penal pentru fraudă.

Surse alternative: CNN, The Guradian

Foto: Joe Sohm | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday