Încă de luna trecută, WSJ a relatat că procurorii și, separat, Comisia pentru Valori Mobiliare (SEC) investighează utilizarea abuzivă de către Musk şi Tesla a resurselor companiei, pentru un proiect secret ce include o amplă construcţie de sticlă în apropierea fabricii şi sediului central al firmei, din Austin (cunoscut sub numele de “Proiectul 42”). La nivel intern, planul este descris de fapt ca fiind o casă pentru Musk. În cadrul proiectului, a fost plasată o comandă de milioane de dolari pentru panouri de sticlă de dimensiuni mari, ceea ce a ridicat suspiciuni cu privire la o posibilă utilizare abuzivă a resurselor companiei, mai ales că de furnizarea acestora s-a ocupat o companie cu răspundere limitată, numită Peninsula LLC, administrată de consilierul lui Musk, Jared Birchall. Nu este clar în acest moment dacă sticla a fost vreodată livrată companiei.

Directorul Tesla a negat pe X/Twitter existenţa sau intenţia construcţiei unei asemenea clădiri, însă nu a vorbit și despre lucrările sau planurile din trecut. Procurorii examinează dacă Tesla a dezvăluit în mod corespunzător investitorilor și în actele contabile avantajele pe care Musk le-ar fi primit în cadrul companiei. Deşi de dezvăluirea beneficiilor din cadrul firmei se ocupă în mod normal avocaţii, în cadrul Tesla, Musk a gestionat personal uneori ce informații să divulge acționarilor. Nu este clar totuși dacă acesta a fost cazul cu avantajele pe care procurorii le examinează. Tesla a declarat că, în general, nu oferă avantaje sau alte beneficii personale directorilor săi. 

Tot luna trecută, WSJ a dezvăluit că procurorii au solicitat, de asemenea, informații despre autonomia vehiculelor electrice Tesla. Anterior, SEC și procurorii din Washington și San Francisco au investigat dacă firma lui Musk a indus în eroare consumatorii și investitorii cu privire la performanțele sistemului său avansat de asistență a șoferului (Autopilot) însă, la momentul actual, agențiile nu au anunțat nicio sancțiune.

Elon Musk a devenit cea mai bogată persoană din lume, în mare parte datorită acţiunilor pe care le deține la Tesla. Tesla și-a informat acționarii că Musk nu a primit nicio nouă remuneraţie de la producătorul auto în 2020, 2021 sau 2022.

Analiză integrală la Wall Street Journal

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday