Recep Tayyip Erdogan a spus: “UE încearcă să se desprindă de Turcia. Vom face evaluările noastre în raport cu aceste evoluții și, dacă este necesar, ne putem despărții de UE”. Șeful statului a făcut afirmația cu referire la un raport al Parlamentului European, adoptat la începutul săptămânii, în care se arată că procesul de aderare al țării nu poate fi reluat “în condițiile actuale”. Legislativul european a cerut celorlalte instituții să caute un cadru mai realist.

Tot cu referire la raport, ministrul turc de Externe a pretins că sunt incluse acuzații și prejudecăți nefondate, și că UE s-a plasat pe o poziție de superioritate. Turcia este țară candidată la integrarea în UE de 24 de ani, dar procesul a fost blocat în ultimii ani, din cauza repetatelor încălcări ale drepturilor omului și statului de drept. 

În urmă cu două luni, înaintea summitului NATO de la Vilnius, Erdogan a declarat că Turcia va ratifica aderarea Suediei la Alianță, prin vot în parlament, numai dacă Uniunea Europeană dezgheață procesul de aderare a Turciei la UE. Ulterior, în urma unor discuții cu înalții oficiali europeni, liderul turc a renunțat la plan.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday