UPDATE ora 18:20 Ministerul Apărării anunță, într-un comunicat de presă, că fragmentele identificate în apropiere de localitatea Nufăru sunt “dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă”. Elementele au fost găsite la 1,5 kilometri Est de Nufăru; ele au fost ridicate și vor fi analizate și expertizate tehnic.

În mesajul respectiv, “Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii portuare a Ucrainei de la Dunăre, executate în proximitatea graniței cu România, sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional”.

UPDATE ora 12:50 Ministerul Apărării anunță că a identificat “elemente ale unei posibile drone”, în zona localităților Nufărul și Victoria. Comunicatul integral emis de Ministerul Apărării:

Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, 13 septembrie, în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri.

Conform procedurilor, un alt elicopter al  Forțelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord,  pentru a efectua cercetări preliminare în teren și ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor.

Amintim că sâmbătă, 9 septembrie, Ministerul Apărării a anunțat descoperirea unor fragmente de dronă “similar celor folosite de Armata Rusă”, la 2,5 kilometri distanță de satul Plauru. În această localitate, echipele MApN au identificat primele fragmente de dronă, marți seară, pe 5 septembrie, deși informația a fost făcută publică abia în următoarea zi.

Știrea în formă inițială: Purtătorul de cuvânt al MApN a explicat că grupuri de drone rusești au fost detectate în timp ce se îndreptau spre porturile ucrainene, după miezul nopții. În acel moment, “ministerul a notificat IGSU cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în vecinătatea infrastructurilor, cu potențialul de a fi afectate de riscuri”, explică oficialul.

“Ca urmare a evoluției situației și în baza informațiilor primite de la ISU Tulcea, cu privire la sesizări telefonice prin serviciul 112 despre posibile cazuri de impact de dronă într-un sector cuprins între localitățile Nufăru, Malcoci și Valea Nucarilor, județul Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranță naţională, investighează aceste situații”, transmite Ministerul Apărării separat, într-un comunicat de presă.

Forțele Armate precizează că vor continua cercetările în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestei situații. “Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”, conchide ministerul.

Reamintim, noaptea trecută a avut loc un atac ucrainean cu rachete și drone navale asupra portului Sevastopol din Crimeea. La rândul ei, Rusia a atacat din nou porturile dunărene de pe granița cu România. 

Foto: Inquam/Ovidiu Micsik

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday