Ministerul Apărării Naționale anunță că a fost sesizat de autoritățile locale sâmbătă dimineața privind descoperirea unor elemente de dronă. Militarii din garnizoana Tulcea au verificat și au confirmat în teren existența acestora, precizând că acestea sunt similare celor folosite de Armata Rusă. Aceasta folosește drone kamikaze Shahed, fabricate în Iran, precum și drone de observație, produse în Rusia.

Deși nu precizează despre ce fel de drone este vorba, comunicatul Armatei se referă la drone “folosite  de armata rusă”.

Nu este clar nici dacă acestea provin de la o nouă aterizare a unei drone rusești pe teritoriul României, sau dacă resturile ar putea proveni de la drona prăbușită, potrivit autorităților ucrainene, la începutul săptămânii.

Comunicatul intergral al MApN:

“Sâmbătă, 9 septembrie, militari din Forțele Navale Române, dislocați pentru misiuni de cercetare în zona localității Plauru, județul Tulcea, au executat activități de căutare în aria de responsabilitate, ca urmare a primirii unor informații de la autoritățile locale, transmise prin comenduirea garnizoanei Tulcea, cu privire la posibila existență a unor elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru.

În urma executării cercetării în teren, au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză și expertizare tehnică.

Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar, fiind crime de război.

Forțele MApN rămân în continuare în alertă și vor continua cercetările în zonele aflate în proximitatea locațiilor unde forțele ruse execută atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre.  

De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday