Cererea președintelui republican al instituției, Kevin McCarthy, nu va face decât să-i divizeze și mai mult pe congresmeni, chiar înaintea unui vot crucial pe legea prin care este evitată intrarea în incapacitate de plată, scrie Reuters. Concret, McCarthy a declarat: “Ordon comisiilor noastre din Cameră să deschidă o anchetă oficială de punere sub acuzare a președintelui Joe Biden. (…) Vorbim despre un cult al corupției. Vom merge acolo unde ne vor duce dovezile”.

Casa Albă a replicat că nu există nicio bază legală pentru o anchetă. Reprezentanții Partidului Democrat, din care face parte Biden, spun că rivalii politici promovează subiectul pentru a distrage atenția de la problemele judiciare cu care se confruntă Donald Trump.

Republicanii l-au acuzat pe actualul președinte că a profitat de pe urma afacerilor fiului său, Hunter, între 2009 și 2017, pe vremea când era vicepreședinte în Administrația Obama. Deși nu au fost aduse dovezi care să susțină acuzațiile, McCarthy a declarat acum că congresmenii “vor începe să le adune”.

Reuters amintește că mulți dintre republicani sunt încă marcați de punerea sub acuzare, de două ori, a fostului președinte Donald Trump, în 2019 și 2021, în ciuda faptului că el a fost achitat de tot atâtea ori de către Senat. Aripa de dreapta a partidului a amenințat că va încerca să-l înlăture pe McCarty de la șefia Camerei Reprezentanților, în cazul în care el nu va reuși punerea sub acuzare a lui Joe Biden.

Constituția SUA împuternicește Congresul să pună sub acuzare oficiali federali, inclusiv pe președinte, pentru trădare, mită și “alte crime și delicte grave”, explică Reuters. Pentru ca un președinte să fie pus sub acuzare, Camera trebuie să aprobe acest lucru cu o majoritate simplă din voturi. Urmează apoi un proces în Senat, iar pentru destituirea președintelui, este nevoie de o majoritate de două treimi din voturi. O încercare de a-l destitui pe Biden pare sortită eșecului, întrucât Senatul este controlat de democrați.

Surse alternative: Reuters, Associated Press

Foto: Facebook/Joe Biden

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday