Ucraina a confirmat, astăzi, că trupele sale au recucerit şi eliberat așezarea sud-estică Robotine și că încearcă avansarea și mai mult spre sud. Informaţia, neconfirmată încă de Rusia, a apărut ulterior unei reuniuni, pe tema resetării strategiei militare ucrainene, a şefilor militari ai NATO cu șeful Armatei Ucrainei.

“Robotine a fost eliberată”, a declarat Ministrul adjunct al Apărării. Maliar a precizat pentru televiziunea ucraineană că trupele Kievului, care și-au început contraofensiva la începutul lunii iunie, se deplasează acum la sud-est de Robotine și la sud de Mala Tokmachka, aflat în apropiere.

Un comandant care a condus trupele în Robotine a declarat pentru Reuters, încă de săptămâna trecută, că forțele ucrainene au străpuns cea mai dificilă linie de apărare rusă din sud, unde au arborat steagul naţional. Adăugase totuşi că zona încă se afla sub focuri de armă şi că se organiza evacuarea populaţiei civile. 

Ucraina a raportat că trupele sale au intrat în satul de importanță strategică la 22 august, semnalând un potențial avans semnificativ în contraofensiva sa împotriva Rusiei. Acum două zile, Rusia a mutat rezerve militare la Robotine, pentru a împiedica înaintarea ucrainenilor pe Frontul de Sud, spre Tokmak-Melitopol. 

Robotine se află la zece km sud de orașul Orikhiv, parte a axei Orikhiv-Tokmak-Melitopol, în regiunea Zaporijie. Tokmak reprezintă un important nod rutier și feroviar, ocupat de Rusia.

Tot astăzi, șeful regiunii Crimeea numit de Rusia a declarat că două drone ucrainene au fost doborâte de antiaeriană, deasupra peninsulei de la Marea Neagră. A precizat că una dintre drone a fost doborâtă în partea de nord a peninsulei, în timp ce cea de-a doua s-a prăbuşit în vest. 

Pe de altă parte, Rusia a atacat cu rachete regiunea Poltava.Ca urmare a exploziei, un incendiu a izbucnit în incinta fabricii de ulei. La momentul actual, avem informaţii despre două persoane moarte şi alte cinci rănite, au anunțat oficialii ucraineni. De asemenea, presa ucraineană a raportat explozii în orașul Krivoi Rog, din regiunea Dnipro.

Surse alternative: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday