ISW evaluează că forțele ucrainene au continuat să avanseze, pe Frontul de Sud, la Robotine, pe axa Orikhiv-Tokmak-Melitopol. Deși au depășit prima linie fortificată rusă pe această axă, încă nu se poate spune că ucrainenii au făcut o breșă în spațiul operațional rusesc. Acum, Comandamentul Ucrainean raportează operațiuni ofensive spre Novopokropivka (la sud de Robotine).

Deși există informații, încă neconfirmate, că Armata Rusă ar fi mobilizat forțe suplimentare, fie din rezervă, fie din alte părți ale fronturilor, bloggerii militari ruși exprimă constant îngrijorări legate de faptul că acestea sunt insuficiente iar soldații din prima linie nu au fost înlocuiți și sunt epuizați. ISW evaluează că Rusia efectuează rotații laterale ale trupelor, adică mută soldații de pe un front pe altul în funcție de concentrarea de forțe ucrainene, fără a dispune de o rezervă corespunzătoare de trupe pe Frontul de Sud.

Comandamentul Ucrainean a raportat o mișcare a forțelor ruse dinspre Herson spre Zaporijie, ceea ce ar corespunde evaluării ISW privind mișcarea laterală a acestora. Întâmplător sau nu, bloggerii ruși raportează tensiuni între soldații și ofițerii ruși care luptă pe axa Herson, încercând să prevină stabilirea unui cap de pod ucrainean peste Nipru. Forțele speciale ucrainene traversează frecvent râul, efectuând atacuri și recunoașteri în forță care hărțuiesc permanent trupele rusești. Bloggerii ruși susțin că o unitate rusească, care a suferit pierderi semnificative în zonă, pentru că nu ar fi primit suport de artilerie, s-a plâns că a fost decimată de artileria ucraineană pentru că comandamentul superior i-a refuzat cererea de retragere.

Despre atacul cu masiv cu drone asupra Crimeei, din dimineața de vineri, ISW arată că, deși rușii au raportat că au interceptat sau bruiat toate cele 42 de aparate ucrainene, acest lucru este cel puțin parțial neadevărat. Au fost raportate explozii în toată pensinsula, iar ISW evaluează că ucrainenii au lovit o bază a Flotei Mării Negre, aflată la nord de Simferopol. Cu o zi înainte, forțele speciale ucrainene au făcut un soi de debarcare demonstrativă în Crimeea, cu comandouri care au venit cu bărci mici, au atacat dispozitivele rusești de apărare iar apoi s-au retras. Ucraina pare să vrea să arate că poate recupera Crimeea, sau chiar că o debarcare de amploare ar fi iminentă. Totuși, acest lucru ar fi dificil de realizat înainte ca ucrainenii să controleze teritoriul din stânga Niprului de la nord de pensinsulă.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday