Preşedintele sud-african a declarat, în urma încheierii reuniunii de la Johannesburg, că Argentina, Egipt, Iran, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost invitate să devină membri cu drepturi depline ai blocului economic. “Calitatea de membru va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024”, a precizat acesta.

Gruparea BRICS (formată din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) a avut recent un summit de trei zile la Johannesburg, Africa de Sud, unde s-a dezbătut cea mai amplă extindere a alianţei. Deși toți membrii BRICS și-au exprimat în mod public sprijinul pentru extinderea blocului, au existat diviziuni între lideri cu privire la câte ţări se pot alătura și cât de rapid o vor putea face. De asemenea, scenariul extinderii alianţei a generat tensiuni între New Delhi şi Beijing, care nu se înţeleg asupra poziţiei politice a grupării – dacă ar trebui să susţină exclusiv interesele economice ale țărilor în curs de dezvoltare, sau dacă ar trebui să sfideze în mod deschis Occidentul.

Surse alternative: CNN, Reuters

Foto: Vladimir Gnedin | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday