Președintele Africii de Sud a invitat peste 60 de șefi de stat și de guvern la summitul de la Johannesburg, când va fi analizată solicitarea a peste 23 de ţări care intenţionează să se alăture blocului format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. În cadrul reuniunii de săptămâna aceasta, liderii din țările în curs de dezvoltare vor negocia cea mai mare extindere a alianţei din ultimul deceniu.

Conform unor oficiali contactați de Financial Times, scenariul extinderii alianţei a generat tensiuni între New Delhi şi Beijing, care nu se înţeleg asupra poziţiei politice a grupării – dacă ar trebui să susţină exclusiv interesele economice ale țărilor în curs de dezvoltare, sau dacă ar trebui să sfideze în mod deschis Occidentul.

În timp ce un oficial chinez a declarat că extinderea BRICS la o anvergură similară cu G7 ar putea impune o mai mare autoritate a acesteia, ministrul de Externe al Africii de Sud susține că este “extrem de greșit” ca potenţiala extindere a grupului să fie considerată “o mișcare anti-occidentală”. Cu toate acestea, FT transmite că este probabil ca ţările occidentale să considere posibila alăturare la alianţă a Iranului, Belarus și Venezuelei drept o mișcare de includere a aliaților Rusiei și Chinei. Președintele Braziliei, Lula da Silva, s-a pronunțat recent în favoarea aderării Argentinei, Venezuelei, Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite la BRICS.

Președintele rus Vladimir Putin nu va participa fizic la summitul de la Johannesburg, pentru a evita obligația legală de a fi arestat, după ce Curtea Penală Internațională l-a pus sub acuzare pentru crime de război. Totuşi, FT transmite că este mai probabil ca Putin să participe online la reuniune, pentru a-şi exprima susţinerea pentru aderarea Iranului la BRICS. Inclusiv preşedintele chinez Xi Jinping se va deplasa în Africa de Sud, un eveniment rar, pentru a participa la summit și “pentru alte discuții cu liderii africani”, conform ministerului chinez de Externe.

Totuşi, FT explică faptul că există limitări evidente. Creatorul alianţei BRICS admite că “este important să se definească criteriile pentru alăturarea noilor membri […] Este puțin probabil ca toate cele 23 de țări să se alăture în același timp”. De asemenea, a adăugat că candidații trebuie să fie conştienţi de problemele prioritare” şi că o monedă comună nu se află pe lista priorităţilor, în ciuda resentimentelor tot mai mari față de dominația dolarului american. Alternativ, oficiali familiarizați cu discuțiile au declarat că summitul s-ar putea concentra pe crearea unui acord prin care membrii BRICS ar trebui să medieze schimburile comerciale interne prin intermediul monedelor locale.

Sursă: Financial Times

Foto: Dilok Klaisataporn | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday