Update: Coborârea spre suprafața Lunii a început la ora 15.15 (ora României), iar sonda Vikram a aselenizat cu succes la ora 15.34. India a devenit astfel prima țară care ajunge pe partea nevăzută a Lunii. După aselenizare, roverul Indiei are principala misiune de a studia “caracteristicile fizice ale suprafeței Lunii și a activității tectonice”.

Aceasta a fost a treia încercare a Indiei de a aseleniza, ultima fiind în 2019, când sonda Chandrayaan-2 s-a prăbușit în apropierea Polului Sud. Totodată, India este doar a patra țară care realizează o aselenizare controlată pe suprafața Lunii, după SUA, Rusia (în perioada URSS) și China. 

Alt aspect important ce urmează să fie cercetat este posibilitatea de a exista cantități mari de apă înghețată în craterele Lunii, despre care specialiștii consideră că ar putea, la un moment dat, să susțină colonii umane. Misiunea Chandrayaan-3 este considerată un succes major, mai ales după ce sonda rusească Luna-25 a încercat acum trei zile să facă același lucru, dar fără succes.

Atunci când au ales data pentru aselenizare, experții au avut în vedere momentul în care începe ziua lunară, care echivalează cu 28 de zile pe Pământ, astfel încât echipamentele să se poată încărca de la Soare și să funcționeze în condiții optime. După lăsarea nopții, echipamentele se vor descărca și ar putea să nu mai funcționeze.

În ultimele zile, camera cu care racheta este echipată a cartografiat zona pentru a identifica cel mai potrivit loc pentru aselenizare. Nava spațială a decolat pe 14 iulie din centrul spațial Sriharikota din sudul Indiei. Șeful Agenției Spațiale a Indiei a declarat că este încrezător că misiunea va fi un succes, întrucât au fost studiate cu atenție motivele pentru care Chandrayaan-2 s-a prăbușit și s-au aplicat, astfel, măsuri de remediere a erorilor.

Agenția Spațială a Indiei spune că noua sa misiune va încerca să facă noi observații importante despre satelitul natural al Pământului. Prima misiune, Chandrayaan-1, care a avut loc în 2008, a descoperit, între altele, prezența moleculelor de apă pe suprafața uscată a Lunii.

Sursă alternativă: BBC 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday