Chandrayaan-3, lansată astăzi, are o greutate totală de 3.900 de kilograme și a costat 75 de milioane de dolari. Are același obiectiv cu misiunea predecesoare – de a ateriza pe suprafața Lunii, după care să efectueze diverse experimente. Racheta a decolat de la baza din Andhra Pradesh și ar trebui să intre pe orbita Lunii în circa 15-20 de zile. Conform planurilor, roverul ar trebui să trimită primele date pe 23 sau 24 august.

Prima misiune a țării a avut loc în 2008. Atunci, Chandrayaan-1 a realizat o cercetare detaliată a suprafeței Lunii, în căutarea apei, și a stabilit că satelitul natural al Pământului are atmosferă pe timpul zilei. Chandrayaan-1 a făcut observațiile de pe orbita Lunii.

Chandrayaan-2 a fost lansată în 2019, însă succesele misiunii au fost parțiale, scrie BBC, pentru că roverul s-a prăbușit în timpul procedurii de aterizare.

Dacă va avea succes, Chandrayaan-3 va demonstra abilitatea și ambiția Indiei de a explora spațiul. Directorul proiectului a declarat: “Scopul final al sondelor indiene este ca, în ziua în care Luna va deveni o extindere a Pământului, India să nu fie un spectator pasiv, ci să aibă o viață activă și protejată pe această extindere. Trebuie să continuăm să lucrăm în acest sens”.

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday