Frans Timmermans, vicepreședinte al CE și omul însărcinat să conducă politicile ambițioase ale UE în materie de climă, a demisionat pentru a candida la funcția de prim-ministru al Olandei. Timmermans a fost aprobat marți ca lider al unei coaliții formate din partidul laburist din care face parte, și Verzii. Alianța recent formată conduce în cele mai recente sondaje înainte de alegerile generale programate pentru 22 noiembrie.

Timmermans speră să unească stânga în cel mai fragmentat sistem politic al Europei, deoarece ar avea nevoie de cel puțin alte trei partide pentru a forma un guvern. Aliații săi cei mai probabili – socialiștii și liberalii democrați – nu sunt suficienți pentru a-i oferi o majoritate.

La începutul luni iulie, coaliţia de guvernare condusă de Mark Rutte s-a prăbușit după doar un an și jumătate de mandat, din cauza disensiunilor privind măsurile de reducere a fluxului de migranți. Ulterior, premierul Rutte, cel mai longeviv lider al țării, a anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat și va părăsi politica după alegerile din noiembrie.

Timmermans a condus negocierile pentru “Acordul Verde European” privind reducerea emisiilor de carbon, în calitate de vicepreședinte al Comisiei Europene din 2019. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a transmis marți că “Îi mulțumesc lui Frans Timmermans pentru munca sa pasionată și neobosită de a face din Acordul Verde European o realitate“.

Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei pentru relații interinstituționale și previziune și fost șef energetic al UE, va prelua portofoliul lui Timmermans. De asemenea, i s-a atribuit, temporar, responsabilitatea privind politica de acțiune climatică până la numirea unui nou comisar olandez.

În vârstă de 62 de ani, Timmermans a devenit celebru la nivel mondial în 2014, când a ținut un discurs pasional la ONU în calitate de ministru de externe al Olandei, după ce zborul Malaysia Airlines MH17 a fost doborât deasupra Ucrainei de forțele separatiste susținute de Rusia. 196 de cetățeni olandezi au murit în accident.

Surse alternative: Financial Times, Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday