Cele patru partide din coaliție nu au reușit să ajungă la un acord în discuțiile de criză conduse de premierul Mark Rutte, privind modalitățile de a controla migrația. Discuțiile au evidențiat disensiunile ideologice ale celor două tabere: D66 și partidul centrist ChristenUnie (Uniunea Creștină), care favorizează măsuri mai dure, respectiv Partidul Popular pentru Libertate și Democrație al lui Rutte și creștin-democrații. Noi alegeri vor avea loc, probabil, în această toamnă.

Anul trecut, sute de solicitanți de azil au fost forțați să doarmă în aer liber, lângă un centru de primire supraaglomerat, deoarece numărul de persoane care au sosit în Olanda a depășit paturile disponibile.

Coaliția a încercat luni de zile să încheie un acord pentru a reduce fluxul de noi migranți care sosesc în țara de aproape 18 milioane de locuitori. Propunerile includ crearea a două clase de azil, una temporară pentru persoanele care fug de conflicte și una permanentă pentru persoanele care încearcă să scape de persecuție, precum și reducerea numărului de membri ai familiei cărora li se permite să se alăture solicitanților de azil.

În 2022, peste 21.500 de persoane din afara Europei au cerut azil în Olanda, potrivit biroului de statistică al țării, citat de Euronews. Alte zeci de mii s-au mutat în țară pentru a lucra și a studia. Cifrele au pus o presiune asupra locuințelor care erau deja insuficiente în țara dens populată.

Rutte, în vârstă de 56 de ani, este cel mai longeviv prim-ministru al țării și se află în funcție din 2010. Actualul guvern, care a preluat mandatul în ianuarie 2022, este a patra coaliție pe care o conduce.

Surse alternative: Reuters, BBC

Foto: Gints Ivuskans | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday