Potrivit Reuters, a doua cea mai mare companie imobiliară din China, care se zbate deja de doi ani să supraviețuiască unor datorii totale de peste 300 de miliarde de dolari (o sumă comparabilă cu PIB-ul României) a cerut unui tribunal american protecție împotriva creditorilor pe legea falimentului. Evergrande vrea restructurarea și amânarea la plată a unei datorii offshore de 31,7 miliarde de dolari, care include obligațiuni, garanții și obligații de răscumpărare.

Evergrande a construit în ultmii ani sute de mii de locuințe care nu și-au mai găsit cumpărător, iar problemele sale financiare au fost pe punctul de a induce o criză majoră pe piața imobilizară din China. Guvernul chinez a intervenit, în urmă cu nouă luni, cu un plan de eșalonare a datoriilor, despre care analiștii au spus la vremea respectivă că doar va amâna, nu va și rezolva problemele Evergrande.

Între timp, China pare să se apropie de o criză financiară, pe fondul eșecului relansării post-Covid și a deprecierii monedei naționale.

O analiză Financial Times arată că investitorii străini au renunțat la acțiuni și obligațiuni chineze în valoare de 7,4 miliarde de dolari, în mai puțin de o lună, după 24 iulie. La data respectivă Biroului Politic al Partidului Comunist a decis sporirea sprijinului pentru economie. Ulterior, Banca Centrală a Chinei a decis reducerea dobânzilor, compensând scăderea monedei naționale cu vânzări de valută pe toate piețele mondiale unde este tranzacționat yuanul.

Financial Times observă că “inversarea fluxurilor finciare dinspre acțiunile companiilor chineze reflectă scăderea încrederii în promisiunile făcute de liderii de partid care s-au angajat să stimuleze consumul intern, să abordeze problema șomajul ridicat în rândul tinerilor și să ofere mai mult sprijin sectorului imobiliar”

Surse: Reuters, FT

Foto: Rokas Tenys | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday