“Este deja evident că nu vom putea apăra Ucraina cu avioane de luptă F-16 în această toamnă și iarnă. Aveam mari speranțe pentru acest model de avion, că va deveni parte a apărării aeriene, capabil să ne protejeze de rachetele și dronele teroriste ale Rusiei”, a declarat Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene pentru televiziunea de stat.

Declarația vine în contextul amânării trimiterii de avioane F-16 de către aliații occidentali ai Kievului. Occidentul a afirmat în trecut că dorește să ajute Ucraina în războiul dus împotriva Rusiei, dar a insistat în repetate rânduri că nu dorește să declanșeze o confruntare directă între NATO și Moscova.

Deși Joe Biden a fost de acord în luna mai ca piloții ucraineni să înceapă antrenamentele pe avioanele F-16, până în prezent nu a fost precizat un calendar pentru furnizarea aeronavelor. Deși era planificată pentru luna august, antrenarea piloților ucraineni va fi amânată și se va încheia, cel mai probabil, vara viitoare, din cauza procesului îndelungat de studiu al limbii engleze și de instruire propriu-zisă pe avioane. Cu toate acestea, Ihnat a spus că situația “a avansat, iar în viitorul apropiat, piloții noștri vor fi instruiți” de țările membre ale coaliției formate la Summitul de la Vilnius pentru pregătirea militarilor și piloților ucraineni.

Surse: Reuters, Kyiv Independent

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday