The Washington Post scrie, citând declarațiile unor oficiali de rang înalt din Guvernul și Armata Ucraineană, că șase piloți ucraineni vor termina antrenamentele pe aeronavele F-16 nu mai devreme de vara anului viitor”

Întârzierile reflectădivergențele dintre susținătorii Ucrainei”, scrie publicația americană. Aceștia văd avioanele F-16 ca pe un instrument-cheie în apărarea Ucrainei pe termen lung. Liderii ucraineni au cerut în mod repetat ca Aliații să le livreze avioane de luptă, încă din primele etape ale războiului, însă cererea a fost exclusă în mod constant, cel puțin până în această primăvară. Președintele american și-a manifestat deschiderea față de idee abia în luna mai, sub presiunea intensă a oficialilor ucraineni și europeni.

La finalul summitului NATO din luna iulie, reprezentanții Olandei și Danemarcei au anunțat că antrenarea piloților ucraineni va începe în august. Acum, este clar că planurile încă se conturează, scrie publicația americană. Cele două state se feresc să dea detalii despre amploarea sau momentul când vor avea loc exercițiile. 

Olanda colaborează cu autoritățile române pentru deschiderea unui centru de formare în România, însă oficialii americani consideră că acest demers va necesita timp. Un purtător de cuvânt al guvernului olandez a spus că o serie de detalii sunt încă puse la punct și că o provocare o reprezintă deficitul de “piloți-antrenori” pentru F-16, în Europa. El a detaliat că durează și ca piloții să manevreze aeronava, fără ca măcar să învețe să o folosească în luptă.

Tensiunile actuale dintre Kiev și susținătorii săi, cu privire la cea mai bună strategie contra unei Armate Ruse mai bine echipate, sunt în creștere. Și în rândul aliaților Ucrainei există disensiuni: în timp ce un număr de aliați europeni fac eforturi pentru a oferi Ucrainei capacități superioare de apărare, Administrația Biden, de departe cel mai puternic partener, manifestă prudență.

Doar șase piloți ucraineni vor trece prin prima rundă de pregătire, potrivit a doi oficiali ucraineni care au vorbit sub protecția anonimatului. Alți doi piloți vor fi “rezerve”. Deși piloții vorbesc fluent limba engleză, vor mai urma patru luni de cursuri de limbă în Marea Britanie, pentru a învăța termeni de specialitate. În această primă etapă, piloții vor fi instruiți alături de personalul de sprijin de la sol, o condiție a Danemarcei.

Cele patru luni de cursuri vor întârzia începerea antrenamentului până în ianuarie 2024. Cu cele șase luni de exerciții efective pe aeronavele F-16, primii piloți ucraineni ar trebui să termine întreaga pregătire în vara anului viitor. Un al doilea grup de piloți va termina instrucția după alte șase luni, deci la finalul lui 2024.

Un oficial american a declarat, sub protecția anonimatului, că Ucraina are “o mână de piloți” gata să înceapă exercițiile și câteva zeci care “ne-au spus că, înainte de asta, mai au nevoie de lecții de limbă engleză”. Aceste numere îngrijorează SUA cu privire la capacitatea Ucrainei de a lansa un program atât de ambițios, chiar în toiul războiului.

Aeroana F-16 cu un singur motor, care a fost dată în folosință în anii 70 și care a trecut prin mai multe actualizări, s-a bucurat de o mare popularitate în rândul aliaților SUA din întreaga lume. Aproximativ 3.000 de bucăți sunt în serviciu la nivel mondial, potrivit producătorului Lockheed Martin.

Mult așteptata ofensivă ucraineană nu are succesul pe care soldații ucraineni și l-au propus. WP scrie că generalul Valeri Zalujnîi, comandantul suprem al Armatei Ucrainene, a criticat partenerii occidentali pentru lipsa avioanelor F-16, care împiedică soldații să conducă misiuni aeriene. Din acest motiv, elicopterele rusești care zboară la joasă înălțime au reușit să atace forțele terestre ucrainene.

Sursă: The Washington Post

Foto: VanderWolfImages | Dreamstime

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday