Teoretic, rachetele hipersonice nu pot fi interceptate, din cauza vitezei foarte mari, dar și a faptului că ele își pot schimba direcția, nu zboară pe traiectorii previzibile, precum cele balistice. Cu toate acestea, forțele ucrainene au reușit să doboare cel puțin o astfel de rachetă supersonică Kinjal, de fabricație rusească, folosind un sistem de apărare antiaeriană Patriot. Totuși există o controversă legată de viteza cu care Kinjal zboară, în esență acestea fiind sisteme de croazieră sol-sol modificate să poată fi lansate din aeronave Mig-31 la viteză foarte mare.

Reuters citează o publicație japoneză, conform căreia, un acord între SUA și Japonia va fi semnat pe 18 august, când Joe Biden se va întâlni cu premierul japonez, Fumio Kishida, în cadrul unui summit trilateral, la care va participa și președintele sud-coreean. Totuși publicația nu a oferit sursa acestei informații, iar oficialii de la Ministerul japonez de Externe nu au putut fi contactați pentru comentarii.

Nu este clar cum ar funcționa un astfel de sistem, având în vedere faptul că țările occidentale încă nu au dezvoltat rachete hipersonice, nici de atac, nici pentru interceptare, dar se știe că au efectuat teste. În plus, la începutul lunii iunie Rafael, o companie israeliană de stat, a anunțat că lucrează la un astfel de sistem, numit SkySonic, despre care a fost informat și Pentagonul. Președintele companiei a declarat pentru Reuters că racheta sa “va permite interceptarea tuturor tipurilor de amenințări hipersonice”.

 

Reuters amintește că SUA și Japonia au mai spus că iau în considerare dezvoltarea unei astfel de rachete de interceptare, încă din luna ianuarie, în cadrul unei întâlniri a secretarului de stat, Antony Blinken, și a secretarului apărării, Lloyd Austin, cu omologii lor japonezi.

În trecut, Washingtonul și Tokyo au mai lucrat împreună la dezvoltarea unor rachete concepute pentru a lovi proiectile balistice în afara atmosferei. În prezent acestea fac parte din sistemul defensiv japonez, pregătit împotriva unor eventuale atacuri nord-coreene.

Sursă: Reuters

Sursă Foto: Rafael Advanced Defense Systems

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday