Update: “Președintele Joe Biden a declarat stare de dezastru major în statul Hawaii și a ordonat acordarea de ajutor federal pentru a suplimenta eforturile de redresare la nivel local și statal, în zonele afectate de incendiile de vegetație”, a transmis Casa Albă. Adaugă că evaluarea pagubelor materiale continuă.

Declararea stării de dezastru major vine după ce, miercuri, guvernatorul hawaiian a declarat stare de urgență. În aceste condiții, autoritățile federale pot oferi subvenții pentru construirea de locuințe temporare și pentru reconstruirea celor distruse de incendii, împrumuturi cu dobânzi reduse pentru a acoperi pierderile proprietăților neasigurate și alte programe destinate locuitorilor și antreprenorilor.

Știrea în formă inițială: Pe lângă cei 11.400 de oameni evacuați din Maui în ultimele zile, alți 2.000 sunt așteptați să plece vineri. Noaptea trecută, aproape o mie de persoane au dormit în aeroport, pentru a prinde zborurile puse la dispoziție pentru evacuare. Efortul autorităților, care au declarat stare de urgență, este îngreunat de faptul că în Maui este o uriașă pană de curent, iar serviciile de comunicații funcționează parțial.

Pe parcursul nopții trecute, oamenii au continuat să fugă în apele oceanului pentru a scăpa de flăcări. Incendiile au fost alimentate de vânturile puternice declanșate de un uragan care a trecut în apropierea insulei. Conform specialiștilor, vântul a atins la rafală și 130 km/h, iar din acest motiv, intervenția cu avioane și elicoptere de stingere a fost oprită de mai multe ori pe parcursul ultimelor 24 de ore. Sute de clădiri au fost distruse în Maui, iar guvernatorul local spune că “va dura ani până când insula va redeveni ce a fost înaintea incendiilor”.

Surse alternative: Washington Post, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday