Update: Guvernatorul interimar al statului Hawaii a informat, printr-un comunicat de presă, că statul a intrat în stare de urgență din cauza incendiilor de vegetație. În insula Maui, a doua ca mărime din arhipelag, focul a distrus părți din orașul Lahaina și districtul Kula. Autoritățile locale au închis toate drumurile către Lahaina, dar și destinația turistică West Maui.

Știrea în formă inițială: În orașul istoric Lahaina din insula Maui (a doua cea mai mare ca suprafață din Arhipelagul Hawaii), 12 persoane au fost recuperate de autorități din apele oceanului, unde au sărit pentru a scăpa de flăcări și fum. CNN scrie că autoritățile cer proprietarilor de bărci să încerce să salveze oamenii din ape. În altă parte a insulei, arde o suprafață de aproximativ patru kilometri pătrați, cauza incendiului fiind necunoscută.

Publicația locală Hawaii News Now scrie că o mare parte din orașul Lahaina a fost distrusă de flăcări. Localnicii cred că este cel mai mare dezastru natural din istoria statului, de la uraganul Iniki (1992) până în prezent.

Miercuri dimineață (după ora locală), numărul unic de urgență și rețelele de telefonie nu funcționau în insula Maui. De asemenea, 14 mii de case și firme au rămas fără electricitate. Un reprezentant al serviciilor de urgență a transmis că spitalele locale sunt pline pline până la refuz de oameni care au suferit arsuri ori s-au intoxicat cu fum. 

Pompierii au avertizat populația insulei că vântul puternic, terenul dificil, pantele abrupte și nivelul redus de umiditate fac greu de prezis traiectoria și viteza cu care se extind flăcările: Focul poate fi la câțiva kilometri distanță de casele locuitorilor, dar, doar într-un minut, s-ar putea extinde și cuprinde întreaga localitate”, a declarat Jeff Giesea, șeful adjunct al departamentului de pompieri din Maui. 

În același timp, uraganul Dora (de categorie 4 din 5) se afla marți seară la peste o mie de kilometri distanță de Honolulu, capitala statului Hawaii. Pe măsură ce uraganul călătorește spre sud, un sistem de înaltă presiune s-a format deasupra regiunilor din nordul arhipelagului. Această combinație produce “vânt puternic și dăunător”, potrivit Serviciului Național de Meteorologie. Pe parcursul următoarei nopți, sunt așteptate rafale de vânt de 100 km/oră, care vor scădea apoi în intensitate.

Monitorizăm îndeaproape incendiile de vegetației provocate de rafalele de vânt puternice ale uraganului Dora. Siguranța locuitorilor noștri este prioritară, iar această stare de urgență va declanșa intervenția Gărzii Naționale din Hawaii, pentru a sprijini echipele de intervenție în caz de urgență din comunitățile afectate, a declarat guvernatorul interimar al Hawaii.

În partea continentală a SUA, un incendiu de vegetație a distrus marți o clădire de apartamente din orașul Cedar Park din statul Texas și a avariat alte clădiri. Autoritățile au emis ordine de evacuare.

Surse alternative: CNN, Hawaii News Now

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday