Șeful Poliției de Frontieră, Tomasz Praga, a declarat că în acest an 19 mii de persoane au încercat să treacă ilegal granița dintre Polonia și Belarus, față de 16 mii anul trecut. “Generalul a cerut mutarea a încă 1.000 de soldați la frontiera polono-bielorusă”, a declarat ministrul adjunct de interne Maciej Wasik.

Militarii vor supraveghea zona gardului construit de Polonia la granița cu Belarus, lung de 186 de km și înalt de cinci metri, dotat inclusiv cu camere de luat vederi cu termoviziune. În ultimele săptămâni, mercenari ai Wagner au fost observați în repetate rânduri în apropierea graniței, ceea ce, potrivit premierului Mateusz Morawiecki, are ca scop destabilizarea situației pe flancul estic al NATO. Din acest motiv, recent, alți o mie de militari polonezi au fost trimiși la frontieră.

Doar în luna iulie, serviciile de frontieră poloneze au înregistrat aproximativ 3.900 de tentative de trecere ilegală a frontierei. De asemenea, în iulie șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că a început să antreneze armata bielorusă pentru a deveni “a doua cea mai bună armată din lume”. 

Analiștii ISW afirmă că Wagner a efectuat exerciții de antrenament într-o tabără din Brest, al șaselea cel mai mare oraș din Belarus – care se află la câteva sute de metri de granița cu Polonia. Cu toate acestea, atât ONU, cât și Casa Albă au insistat în mod repetat că nu există semne credibile că Wagner reprezintă un pericol real pentru Polonia.

Săptămâna trecută, Polonia a mobilizat trupe suplimentare după ce două elicoptere bieloruse au intrat pentru scurt timp în spațiul aerian polonez în timpul unui exercițiu.

Surse alternative: Reuters, SkyNews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday