Articolul Reuters (preluat și de Biziday, în urmă cu opt zile) este invocat acum la Tribunalul Districtual al SUA din California de Nord. Trei posesori de mașini Tesla propun un proces colectiv (de care ar beneficia toți posesorii de Tesla) invocând exact investigația Reuters, care arată că firma a creat o “echipă specială de diversiune” în Nevada, al cărui rol era de a anula cât mai multe programări în service ale clienților nemulțumiți de faptul că mașina arată o autonomie, după încărcare, ce se dovedește nereală la rulare.

Reuters a mai raportat că, în urmă cu aproximativ un deceniu, Tesla a decis ca algoritmul care afișează pe bord autonomia mașinii să arate cât mai mult după încărcare, iar, pe măsură ce bateria este consumată, să aducă autonomia afișată, treptat, către valori mai reale, pentru a evita situații în care posesorii rămân cu mașina pe drum. Directiva de a prezenta astfel de “estimări optimiste” a venit chiar de la Elon Musk, iar Reuters nu a putut determina dacă Tesla folosește în continuare algoritmi care măresc estimările de autonomie ale mașinilor sale.

Nici Tesla, nici Musk nu au răspuns la întrebări detaliate de la Reuters pentru articolul de săptămâna trecută, nici legat de procesul deschis în California de posesorii de mașini Tesla.

Acțiunea în instanță arată că Tesla a încălcat garanția vehiculelor și ar fi comis fraudă și concurență neloială. Cei trei reclamanți citează situații în care mașinile lor nu s-au apropiat de autonomia anunțată și arată că s-au plâns companiei, dar fără a fi luați în serios. Unul dintre ei, posesor al unui model Y, arată că într-o călătorie în care a condus 150 de km, mașina i-a redus autonomia cu aproape 300 de km și arată că “dacă Tesla și-ar fi făcut o publicitate sinceră pentru gama de vehicule electrice, consumatorii fie nu ar fi cumpărat modele de vehicule Tesla, fie ar fi plătit substanțial mai puțin pentru ele”.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday