Update 2: Donald Trump a pledat nevinovat pentru cele patru capete de acuzare. Procurorii nu au cerut arestarea sa, iar în schimb, fostul președinte trebuie să respecte mai multe condiții, precum să nu comunice direct cu martorii din dosar, inclusiv cu fostul vicepreședinte Mike Pence. Trump s-a ridicat în picioare și a ridicat mâna dreaptă, jurând să respecte toate condițiile de eliberare.

Acuzarea și apărarea au convenit ca următoarea audiere în acest caz să aibă loc pe 28 august, însă Donald Trump nu va fi obligat să participe.

Update 1: Donald Trump a ajuns la Washington DC, după un zbor de o oră din Newark, New Jersey. În cadrul anchetei procurorului special Jack Smith, Trump a fost acuzat marți de: conspirație pentru fraudarea Statelor Unite; conspirație pentru obstrucționarea unei proceduri oficiale; obstrucționarea și încercarea de obstrucționa o a doua procedură oficială; și conspirație pentru încălcarea unor drepturi.

După ce va ajunge la tribunal, Trump va fi pus sub acuzare în fața instanței. Conform presei americane, este de așteptat ca Trump să pledeze nevinovat și să fie eliberat după ce i se aduc la cunoștință acuzațiile.

Știrea inițială: 

Audierea va avea loc la un tribunal din Washington DC, unde securitatea a fost deja sporită prin instalarea unor garduri metalice, înainte de sosirea fostului președinte. În afara tribunalului, unde vor fi citite acuzațiile împotriva lui Trump, zona a fost împrejmuită. Aceleași măsuri au fost luate și în jurul clădirilor Capitoliului SUA, unde susținătorii lui Trump s-au revoltat în ianuarie 2021, în încercarea de a contesta rezultatul alegerilor. 

Donald Trump se confruntă deja cu alte două cazuri penale și va fi audiat fiind incriminat pentru patru capete de acuzare: “conspirație pentru fraudarea Statelor Unite”, “conspirație pentru obstrucționarea unei proceduri oficiale”, “obstrucționarea și tentativă de a obstrucționa o a doua procedură oficială”, și “conspirație pentru încălcarea unor drepturi”. BBC scrie că acesta urmează să pledeze nevinovat.

Potrivit procurorilor, Donald Trump a afirmat în repetate rânduri că alegerile au fost fraudate, deși nu are nicio dovadă în acest sens. Mai mult, procurorii spun că însuși Trump știa că aceste informații sunt false și a făcut presiuni asupra oficialilor statali și federali – inclusiv asupra vicepreședintelui Mike Pence – pentru ca aceștia să modifice rezultatele alegerilor. În cele din urmă, a incitat la asaltul de la Capitoliu, în încercarea de a submina democrația americană și de a obține puterea.

Echipa de avocați a lui Trump s-a opus solicitării procurorilor ca procesul să fie rapid spunând că au nevoie de timp pentru a se organiza. În cadrul acestuia, fostului președinte i se vor lua amprentele digitale și i se va cere să furnizeze datele personale precumi data nașterii și numărul de identificare de securitate socială.

Trump a criticat cazul ca fiind o dovadă a “corupției, scandalului și eșecului” SUA sub președinția lui Joe Biden. Într-o postare de pe platforma sa Truth Social, Donald Trump  le-a mulțumit celor care îl susțin și a spus că “niciodată nu fost sprijinit atât de mult”. În alte postări, el a atacat candidații republicani rivali la președinție, inclusiv pe fostul său vicepreședinte Mike Pence și pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis. Trump și-a repetat argumentul potrivit căruia Mike Pence ar fi avut autoritatea legală de a împiedica Congresul să ratifice victoria electorală a lui Biden de pe 6 ianuarie 2021, procedură care a fost însă întreruptă în timpul revoltei de la Capitoliu.

Mike Pence se luptă să câștige teren în cursa internă a Partidului Republican pentru a candida la alegerile pentru președinția SUA din 2024. Acesta a declarat, în legătură cu evenimentul de pe 6 ianuarie 2021, că “și-a făcut datoria în acea zi”, adăugând că “din păcate, președintele a fost înconjurat de un grup de avocați nebuni care îi tot spuneau ceea ce voia să audă. Președintele mi-a cerut constant să îl aleg pe el în locul Constituției”. Acuzația de 45 de pagini formulată împotriva lui Donald Trump se bazează, într-o anumită măsură, pe informații din conversațiile lor din zilele ce au precedat revolta, pe care Pence le-a păstrat.

Surse alternative: BBC, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday