Australia. Cel mai mare exerciţiu militar comun SUA-Australia a fost întrerupt temporar, după ce un elicopter al armatei australiene s-a prăbuşit în ocean, la nord de Brisbane. Cel puţin patru persoane sunt date dispărute.

Elicopterul MRH-90 Taipan al Forțelor de Apărare Australiene (ADF) s-a prăbușit în ocean, vineri seara, în timpul exerciţiului Talisman Sabre, după ce a amerizat în apele din proximitatea insulei Hamilton (890 de km nord de Brisbane). 

Ministrul Apărării, Richard Marles, a declarat, sâmbătă dimineaţă, că o misiune de căutare şi salvare a echipajului şi a elicopterului dispărut este în curs de dinamică. Adaugă că la operaţiune participă avioane şi nave de căutare.

Directorul exerciţiului militar comun SUA-Australia, generalul Damian Hill, a anunţat că, în consecinţă, operaţiunile Talisman Sabre au fost suspendate temporar, pentru a permite tuturor participanților “indiferent de națiune, să ia legătura cu familiile lor”.   

În martie, alte două persoane din echipajul ADF au fost rănite, după ce un alt elicopter MRH-90 Taipan s-a prăbuşit din cauza unei defecţiuni la motor.

Guvernul australian a decis, înca din 2019, că își va retrage întreaga flotă de Taipan-uri, fabricate de Airbus, cu ani înainte de termen.

Surse alternative: CNN, Reuters

Foto: Ryan Fletcher | Dreamstime

Folosim cookies