Vestea vine înaintea vizitei secretarului de stat american, Antony Blinken, și a secretarului apărării, Lloyd Austin, la Brisbane, care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni. Noile avioane C-130J Hercules vor înlocui vechea flotă de 12 avioane operate în prezent de Forțele Aeriene Australiene.

Livrarea primului avion Hercules va avea loc începând cu 2027, a transmis Ministrul australian al Apărării, Richard Marles.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat, încă din noiembrie vânzarea către Australia a aeronavelor fabricate de Lockheed Martin, precum și a echipamentelor aferente. 

Acordul, pe care Marles îl numeşte un “act crucial”, a apărut pe fondul celui mai mare exercițiu militar comun Australia-SUA, la care vor participa peste 30 de mii de soldați australieni şi din alte 11 țări, într-o demonstrație de forță și unitate, în contextul în care China îşi face simţită prezenţa ca o putere tot mai asertivă în Indo-Pacific.

Exerciţiile militare au început vineri și vor avea loc în diferite regiuni din Australia, timp de două săptămâni. Ministrul australian al Apărării și omologul său american se vor deplasa în nordul statului Queensland pentru a urmări exercițiul militar, care succede întâlnirea miniștrilor de la Brisbane, cunoscută sub numele de AUSMIN.

Sursă: Reuters

Foto: Andrewharker402 | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday